Sonic Mania

Score: 9
Udkommer til:
Anmeldelsen dækker:

Udvikler(e):
Udgiver(e):
PositivtNegativt
Masser af tempo.
Intelligent genudgivelse.
Masser af indhold.
Fængende, flydende gameplay.
God musik.
Trial'n'error kan godt være frustrerende.
10 minutters grænse er lige hård nok – og klarer du den ikke skal du genspille det hele.

Back to basics
Hvor Mario med bravur tog springet fra 2D til 3D, så lykkedes det aldrig rigtig for Sonic at tage springet. Ikke at man ikke forsøgte, det bevidner bunkerne af spil med Sonic navnet tilknyttet. Fælles for dem alle var fællesnævneren dog, at gameplayet som mere var omkring fart og trial'n'error bare mistede sin skarphed, når man pludselig også havde et vildtflyvende kamera at tænke på. Selv med voksende teknologiske kræfter er det aldrig rigtigt lykkedes, og det kære blå pindsvin er gledet mere og mere i glemmebogen sammen med sine venner.

Nu gøres der så endnu et forsøg. Med slet skjult anerkendelse af, at det var de oprindelige spil som stadfæstede Sonic som personlighed, har man valgt at pudse dem af igen. Det kunne man have valgt at gøre helt enkelt ved bare at pudse spillene op og genudsende dem. Heldigvis har man valgt at gå længere. Sonic Mania er ikke bare en ”greatest hits” samling af scener fra Sonic 1-3, CD samt Knuckles – det er fyldt med nænsomme justeringer og en masse helt nye sekvenser samt fjender, som samlet har skabt en tydeligt dybfølt anerkendelse af alle de ting som var gode ved serien (samt kærlig ændring af de mindre gode).

SEGA kan stadig deres kram
Logoet banker frem på skærmen med det ikoniske ”SEEE-GAAA”. Fra første sekund er nostalgien tanket, og den bliver ikke mindre af den fine introsekvens, der fint fusionerer mere flydende animationer med ophavet. Det er jo dybest set som vi husker det, selv om det er elegant piftet op – det er sådan genfødsler skal foregå: Med respekt for originalen.

Sonic classic

Snart er du i fuld fart på vej fra venstre mod højre. Banerne er et herligt miks af gammelkendte, som dog alle er givet nye twist til helt nye omgivelser. Har man spillet originalerne er det en positiv rejse, hvor man både frydes over gensynet og overraskes over alt det nye der er pakket ned. Det er pastelfarvede omgivelser, som skiftet fra grønne oaser til metalfarvede futuristiske scenarier. Tempoet er skruet helt op, imens spillets tre hovedpersoner byder sig til.

Sonic har altid været baseret på trial'n'error. Det skal ligge i dine gener at have lyst til konstant at søge perfektion, og være i stand til at se bort fra frustrerende dødsfald. Det er et spørgsmål om at huske omgivelserne, vide hvornår man skal hoppe og hvornår det giver mening at rulle afsted som en kugle. Pludselige fælder og hop ud i intetheden vil i hvert fald bryde rytmen i starten. Samtidig er banerne større end tidligere, og det skal kombineres med en tikkende tidsgrænse som kræver noget hast at komme under. Når du det ikke, bankes du tilbage til start, og de sidste op til 10 minutter forsvinder i et mørkt hul. Det kræver som sagt tålmodighed og et køligt sind.

Som en perfekt tidsrejse
Når det først ruller, så ruller det til gengæld også. Banerne er intelligent strikket sammen, og de kræver ofte pixelperfekt timing, hvor du bruger grænserne af dine figurers evner. Når det så lykkedes, og du clearer en bane nærmest flydende, så er belønningen også derefter. Endnu bedre er bosskampene, hvor nye bosser er fyret ind i legen. Generelt er de opfindsomme og underholdende, og udgør nogle fuldgode punktum på de enkelte baner.

Sonic er ren retro

Teknisk er det en flot konvertering, med fuldstændig flydende grafik holdt i nostalgiens toner. Lydsiden er ligeledes virkelig god. Fine toner og effekter, som klæder begivenhederne. Det er velkonstrueret og ikke overproduceret.

Sonic Mania er et godt eksempel på en intelligent genudgivelse, hvor man ikke bare hovedløst smider originalen på gaden. Det er en kærlig opdatering – et remix af alle de ting som gjorde originalerne sjove, og løftede Sonic til hans daværende ikoniske status. Her er masser af underholdning både til dem der voksede op med spillene, men ikke mindst til en ny generation som kan have mange sjove timer i selskab med Sonic og venner.

Gamesector Anbefaler

Om Alan Vittarp Rasmussen