Score: 6
Playstation NetworkVirtual Reality
Udkommer til:
Anmeldelsen dækker:

Udvikler(e):
Udgiver(e):
PEGI 16+PEGI Violence
PositivtNegativt
En fin vel fortalt historie
Flot tegneserieagtig grafik
Enkelt gameplay
Ikke den vilde interaktion
Varer blot to timer

VR Vikinger
Du er død. Eller det er du i hvert fald fra opstarten af Fated. Befindende dig på ladet af en hestetrukken kære, som bumler igennem et landskab med bjergtinder i baggrunden. En ung kvinde prøver desperat at kommunikere med dig, men det er en anden stemme, der kræver din opmærksomhed. Det er en yndig valkyrie, som giver dig et valg. En mulighed for at vende tilbage til de levende og kæmpe endnu en dag.

En omkostning ved at vende tilbage til livet er din stemme. Det er en smart anordning der gør, at du interagerer med omgivelserne ved at nikke og ryste på hovedet under konversationer. Noget som trækker brugerfladen til omgivelserne tættere på, hvilket er vigtigt i dette tilfælde. Fated er nemlig mest af alt en interaktiv animationsfilm, hvor dine muligheder er stærkt begrænsede. Men i stedet for at præsentere sig som en quicktimefest, så er hastigheden i stedet skruet ned, og der er lagt vægt på det interpersonelle.

Efter at have trillet lidt rundt i hestevogn og fået en fornemmelse for dine omgivelser, kommer du frem til første destination: En ødelagt vikingeby. Nu sendes du så rundt på små missioner, hvor du skal finde din datter og nevø, skal jagte noget vildt og transportere selv samme. Lidt irriterende kan man ikke vælge at løbe, så tingene sker i et adstadigt tempo. Til gengæld er stemningen god, og fornemmelsen af at være i en digital farvefuld vikingetid er bestemt til stede.

Det som især virker, er forholdet til din familie – og her specielt din datter. Det tilbageholdte tempo – særligt i spillets begyndelse – er med til at give dig tid til at binde dig nærmere til dem. Når der så kommer lidt mere action på drengen, og din datter tigger dig om hjælp, så går det direkte i hjertekulen.

I din jagt på hævn over din destruerede hjemby drager du ud på et eventyr, hvor fortællingen konstant er i forsædet. Rejsen er kort og varer cirka to timer fra start til slut. Lader du dig til gengæld rive med af historien, så er det ganske emotionelt medrivende. Den grafiske stil er rigtigt god. Meget tegnefilmsagtig i sit udtryk, men stadig fuldt af udtryk og følelser. Farverne favner hele paletten, og det er især flot når du får lov til selv at tage føringen og drage ud i omgivelserne.

Fated fungerer godt som VR spil. Det er på den enkle side og levetiden er på ingen måde overvældende, men det er fin underholdning så længe det står på. Du skal indfinde dig med at tage del i en interaktiv tegnefilm, og tålmodigheden skal kunne bære, at der er sekvenser hvor der ikke rigtigt sker alverden. Holder du fast, så er der dog nok ballast i fortællingen til at bære. Et fint eksempel på, at VR kan give historiefortælling ekstra dybde.

Om Alan Vittarp Rasmussen