No Mans Sky

Score: 7
Udkommer til:
Anmeldelsen dækker:

Udvikler(e):
Udgiver(e):
PEGI 7+PEGI Violence
PositivtNegativt
Imponerende teknisk bedrift
Meditativt
Kan sluge timer som Minecraft også gør det
Ikke rigtigt noget under overfladen
Kan blive ensformigt
Køb No Mans Sky hos vore partnere:
 

Uendeligt og ensformigt
No Mans Sky er et spil som har været ventet med spænding. I første omgang mest alt af alt et projekt til at skabe et uendeligt tilfældigt genereret univers – hvor man reelt kan bruge oceaner af tid på at rejse fra den ene ende til den anden. Det er ambitiøst, overvældende men også repetitivt på et højere plan. Velkommen til en verden, hvor alle steder er tilgængelige og hvor der vitterligt ikke sættes nogle grænser for din rejselyst.

Du starter ud i yderkanten af det nærmest uendelige univers. Styrtet ned på en fjendtlig planet, hvor dit rumskib kræver lidt tid og kærlighed inden det atter kan løfte dig op til stjernerne. Du introduceres fra starten for det koncept, som du uvilkårligt vil komme til at bruge rigtigt mange timer med. No Mans Sky handler i sin grundvold om at udforske og samle – lidt som Minecraft faktisk, bare uden muligheden for også at bygge. Et væld af forskellige grundstoffer – som findes i forskellige stadier - skal indsamles inden du kan forlade planetens overflade. Det sker ved at jogge rundt på overfladen, og undersøge de komponenter du passerer. Visse af disse indeholder de ønskede grundstoffer, og så er det ellers bare at bruge din medbragte laser til at tilføje dem til dit lager.

Det lyder enkelt, og er det egentlig også. Faktisk er det også ekstremt meditativt, langsomt at bevæge sig fremefter imens man opmærksomt holder øje med sine omgivelser med den radar man hurtigt får repareret. Det er levende verdener befolkede med alskens hybrider af racer, der tilsyneladende ignorant bevæger sig rundt i omgivelserne. Du kan interagere med disse, og gør du det godt nok belønnes du med et kæledyr som vil tumle rundt omkring dig.

Ingen holdepunkter
Leder du efter historie og mellemsekvenser, så kan du lige så godt lade være med at smide penge efter No Mans Sky. Der er påduttet forskellige objektiver, som skal agere anker for dine løjer – men det er tydeligvis efterrationalisering, og på ingen måde noget som giver hverken dybde eller forløb til begivehederne. Så motiveres du af historie kombineret med en pil der peger hen mod næste mål, så vil du hurtigt have en fornemmelse af at det hele er umotiveret, flyvsk og ikke mindst et tidsspilde af dimensioner.

No Mans Sky er nemlig ikke baseret på en større fortælling. Det er en invitation til en rumrejse uden grænser, hvor du kan bruge halve timer på at passere overflader i dit rumskib på vej mod et nyt spændende sted at undersøge. Det er jagten på det unikke grundstof, som vil så kimen til den formue du så ængsteligt ønsker. Den formue som skal skaffe dig det nye lækre rumskib du forelskede dig i, da du tilfældigt faldt over en rumstation lidt længere tilbage. Lever der en samler inde i dig, så vil du hurtigt bliver fortabt i timevis, imens du nøjsomt skraber nye ting til dig.

Verdenerne er ikke ubeboede. Der er rumstationer, bebyggelser og andre steder, hvor du kan falde over fremmede intelligente racer. Ved forskellige mystiske sten kan du sågar tilegne dig evnerne til at forstå forskellige ord fra disse racer, hvilket langsomt øger din forståelse af deres ønsker. Ikke at de store mysterier reelt gemmer sig under overfladen, men det er endnu en parameter, hvor du kan få din samlermani tilfredsstillet.

En teknisk indie bedrift
No Mans Sky er en på mange niveauer imponerende bedrift. Det minder mig på nogle niveauer om en klassiker som Elite, hvor man også skulle lade sig omfavne af rejsen ud i det uendelige. Det er vel ret beset det som en sandkasse reelt burde være – frihed til bare at lade fantasien bære sig. Men med alt den frihed kommer også bekymringerne omkring selve kernen: Ligger der reelt et spil og gemmer sig, eller er det bare tidsfordriv uden nogen videre mening.

Vi har i hvert fald været fortabte i et imponerende diasshow af forunderlige planeter, mystiske væsner og fjerne glimtende sole i en rejse igennem unikke universer. Det er flotte billeder og oprigtigt diverse kreationer, som er med til at vække interessen. At de måske står lidt som kransekager ovenpå en lidt hul skabning er minusser, som vil trække fra hvis du begynder at stille spørgsmålstegn ved det hele.

Om Alan Vittarp Rasmussen