FIFA 16

Score: 7
Udkommer til:
Anmeldelsen dækker:

Udvikler(e):
Udgiver(e):
PEGI 3+
PositivtNegativt
Ultimate Team er stadig en genial opfindelse
God balance på banen
Masser af licenser
Stadig fængende
Kvindefodbold
Er gået i stå
Spillet på banen er for restriktivt
Singleplayer delen mangler en grundig overhaling
Køb FIFA 16 hos vore partnere:
 

Burde hedde "FUT 16"
Lad mig starte med konklusionen: FIFA 16 er på ingen måde en landvinding, og alle de lækre bulletpoints, er som vanlig mest af alt et dække over en omlakering af produktet. Det kommer selv sagt ikke som nogen overraskelse for nogen, så lad os prøve at dykke ned under lakken, og se hvad det egentlig er der banker i maskinrummet.

I vores optik var FIFA 15 ikke en fantastisk oplevelse. Ikke at det var et dårligt spil – bestemt ej – det markerede bare mest af alt et år med stilstand, hvor man fra EA’s side så ud til at læne sig lidt for meget op af deres velfungerende Ultimate Team koncept. Det betød ret beset, at Konami kom listende indenom, og for første gang i mange, mange år leverede et stykke boldunderholdning, som ret beset fortjente at løfte årets pokal. Igen i år har Konami med PES 16 leveret et stykke solid underholdning, og med EA Canadas konservative tilgang begynder tronen at knirke noget under FIFA serien.

Man mangler lidt de store nyheder. De fleste har nok bemærket, at der pludselig render kvinder rundt i FIFA. Det dækker over, at man har valgt at inkludere en række kvindelandshold, som man kan trække med ud på plænen. Det er umiddelbart mest af alt en kosmetisk tilføjelse, og mere problematisk er mulighederne for at spille med det spæde udvalg af hold meget begrænset. Det begrænser sig til nogle træningskampe – altså ingen karriere eller slutrundeglamour her.

En anden ny tilføjelse har man lånt fra NFL, nemlig muligheden for at ”drafte” spillere. Her kommer det dog i Ultimate Team format, hvor det koster knaster at komme igennem indgangen. Her skal du så på skift vælge fra en pulje spillere, som du efterfølgende kan kaste sig ud i online eller offline kampe med. Belønningen er dog ganske lækker, og striber af sejre kan sikre dig nogle specielle spillerpakker hvori verdens helt store stjerner lurer. Der er ingen tvivl om, at det er en fremstrakt hånd efter mikrotransaktioner, men omfanget er dog begrænset og afkastet til at få øje på.

På banen har man også valgt at rette hjørnerne til. Effekten af din spurtknap er blevet væsentligt forringet, så væk er muligheden for bare at stikke bolden dybt og bruge dine wingers eller angribers fart til at overløbe forsvaret. Det kunne man komme rundt om på mange måder, men her har man valgt at sætte en usynlig elastik i dine spillere – hvilket føles frustrerende. Det samme gør sig gældende for høje lange pasninger, som måske tidligere var for effektive – men som nu nærmest er ubrugelige.


Annonce – anmeldelsen fortsætter under billederne

I forsøget på at skabe balance og realistiske kampe, har man nærmest ramt et niveau hvor man føler at tingene er en kende scriptede. Forsvar og målmand er unaturligt forudseende, og vinder et uhyggeligt antal af dueller. Det gør yderligere at dine længere afleveringer har det meget svært. At selv dine korte pasninger føles som om de er dybe stikninger – altså ligger lidt fra modtageren – gør kun det mere tydeligt.

Det trækker en masse tempo ud af opgørene, som bliver meget bundet midt på banen. Noget som kun bliver underbygget af et andet nyt tiltag, hvor du ved at holde en knap trykket inde kan bevæge dig rundt om bolden, og dermed skærme den af fra modstandere. Vejen til mål er at flytte bolden rundt, og sidde og håbe på, at du kan få skubbet balancen hos modstanderen. Det er måske realistisk nok med to hold på samme niveau, men her gælder det nærmest uanset hvilke to hold der mødes i manegen, og på sigt gør det tingene lidt for stationære.

Mesterligt Design
Indpakningen er igen i år rigtigt flot. De mange licenser, det lækre soundtrack og de kompetente kommentatorer arbejder sammen til at skabe en god kulisse. Dog savner vi noget udvikling, hvor PES nu virkeligt fanger forløbet på banen mere levende og NBA 2K skaber en meget mere levende udvikling til karriereforløbet. Her føles det kompetent, men samtidig også mere skabelonskåret.

FIFA 16 er unægtelig en underholdende titel, hvor Ultimate Team alene har en næsten uoverskuelig bunke timers underholdning. Det føles dog samtidig som om EA Canada er gået lidt i stå, og alt for meget satser på den sikre hest. I en tid hvor den primære modstander har sadlet om og viser tænder ville det klæde dem med lidt mere nytænkning.

Om Alan Vittarp Rasmussen