Score: 8
Steam
Udkommer til:
Anmeldelsen dækker:

Udvikler(e):
Udgiver(e):
PEGI 3+
PositivtNegativt
Uendelig levetid
Reelt to spil i samme pakke
Virkelig god dybde
Kunstig intelligens ikke optimal
Ikke noget videre nytænkning
Lidt for mange tilfældige ting, som man ikke kan gennemskue konsekvenserne af.
Køb Football Manager 2015 hos vore partnere:
 

Mega-serie i tomgang
Sports Interactive har efterhånden i en lille menneskealder siddet solidt på tronen for manager-spil. EA Sports var i en periode kortvarigt forbi, men selv deres økonomiske slagkraft og en kampmotor båret af den grafiske motor fra FIFA kunne ikke vinde afgørende indhug. Serien er båret af en verdensomspændende fankultur, som gør, at spillet er mere end sine enkeltdele. Brugerskabte opdateringer, taktikker og træningssessioner ligger klar til brug, og konstante diskussioner florerer om, hvem der er wonderkids og hvilke spillere, der er over- eller undervurderede. Med udgivelsen af Football Manager 2015 kan disse diskussioner få lov til at starte på ny.

Den første overraskelse kommer allerede, når du starter spillet op. Sports Interactive har nemlig valgt at tage deres lettere kluntede menusystem fra tidligere, kaste det til side og i stedet bygge et nyt op fra bunden. Nu er de vigtigste punkter og underpunkter i stedet placeret i en smart menu, som dominerer venstre side af skærmen. Dertil har man placeret en browser-agtig søgefunktion i toppen af skærmen, hvor du relativt hurtigt kan finde spillere og andet. Opbygningen kræver en smule tilvænning, men efter en indkøringsperiode føles det mere intuitivt, og du stryger relativt let fra spillertrup over kampprogram til aktuel stilling i ligaen.

Igen i år kommer udgivelsen reelt med to spil i ét. På den ene side har du Football Manager, som det altid har været: Dybt, tungt på data og uendeligt tidskonsumerende. På den anden side har du ”Classic”, hvor det hele er gjort mere lettilgængeligt. Her er færre data, færre ligaer, mulighed for kortere kampe og det hele er generelt bare gjort mere tilgængeligt. At man har fjernet et par af lagene gør ikke, at det tilbageværende er overfladisk, i stedet vækker det minder om dengang serien startede, og du reelt set kunne blæse igennem en sæson på en aften.

Vil du dog i stedet holde fast i den fulde pakke, så har Sports Interactive også her sørget for, at der nok at komme efter. Ud over den tilpassede menu, så har du også mulighed for at vælge en speciel type som manager. Enten er du god til taktik - alternativt er du god på træningsbanen. Det giver endnu et parameter at skrue på i forhold til de folk, du skal ansætte. Samtidigt gør det især i de lavere ligaer en stor forskel, da dine evner – og især de områder, du ikke er stærk i – får afgørende betydning.

Tilpasning er der sket til den taktiske del, hvor overbliksbilledet faktisk er blevet lidt mere ubehjælpeligt end tidligere. Nye roller er smidt ind, som bedre repræsenter den moderne måde at spille bold på. Blandt andet kan du nu vælge rollen ”roaming playmaker”, som er en mere fri midtbanerolle. Det passer fint ind på et hold, som prøver at være kreative og boldbesiddende.

Denne gang er der endnu mere konversation med medier og spillere. Det er tilsyneladende et område, som Sports Interactive synes er essentielt at få gjort endnu mere omfavnende. Du vurderer spillere før kampe, under kampe og efter kampe. Udfordringen er lidt, at selv om du selvfølgelig følger dit hold, så er det bare en lidt ligegyldig, tilfældig faktor, som er virkeligt svær at måle. Der er rigtigt mange kampe, og vi endte lidt med bare at fyre en standardbemærkning af hver gang.

På banen har man fået tilføjet en lang række nye animationer, og i min optik flyder spillet efterhånden ganske flot. Ikke at du forveksler det med virkeligheden, men der er nu så meget variation, at dine talenter virkeligt kan skinne, når de får muligheden for det. I vores version var der stadig lidt udfordringer med den kunstige intelligens, hvilket blandt andet medførte nogle sjove selvmål og bolde, der blev driblet på hovedet – vi blev dog garanteret, at disse ting er luget ud i det spil, du kan samle op i butikkerne.

Football Manager 15 er på ingen måde et stort skridt frem for serien. Faktisk er det en af de titler, som har haft færrest nye tilføjelser med i posen. Det kan vi selvfølgelig tilgive, når vi ved, hvor mange timers underholdning der helt sikkert gemmer sig her. Vi ved også, at det trofaste publikum vil hive spillet til sig og igen gemme sig i myriader af data. Vi kunne måske nok godt tænke os, at man næste gang prøvede at ryste posen lidt, og samtidigt er vi lidt trætte af, at de nye ting, der kommer til, reelt set mest af alt bare tilføjer nye tilfældige ting til begivenhederne, som er svære at gennemskue konsekvenserne af.

Gamesector Anbefaler

Om Alan Vittarp Rasmussen