To End All Wars

Score: 8
Steam
Udkommer til:
Anmeldelsen dækker:

Udvikler(e):
Udgiver(e):
PositivtNegativt
Gigantisk i sit omfang
Meget detaljeret
Et utal af muligheder
Lidt kluntet multiplayer
Langsomme træk
Ikke for begyndere
Køb To End All Wars hos vore partnere:
 

Det tager en hel krig!
Du kan dårligt nok vende dig om eller tage et skridt hos den lokale spilpusher uden at falde over en stak spil om Anden Verdenskrig. Den krig er blevet brugt, genbrugt, udnyttet og vredet for alt, hvad der kunne presses ud af den, når det kom til at designe spil. Første Verdenskrig har der været en større berøringsangst med, og som en overvægtig nørd til afdansningsballet har den stået henne i hjørnet og stort set været ignoreret af alle. Sjovt nok, for der er da ellers masser af begivenheder under Første Verdenskrig at tage fat på. Det forsøger franske Ageod nu at gøre noget ved med deres ambitiøse storstrategiske spil To End All Wars.

To End All Wars er som sagt et storstrategisk spil, der lader dig simulere hele Første Verdenskrig fra 1914 til 1918. Du kan enten spille Centralmagterne eller de østlige eller vestlige lande i Ententemagterne. Det er et klogt valg at dele Ententen op i øst og vest, da spillet ellers ville blive alt for stort at håndtere for en enkelt spiller. Kortet, som spillet foregår på, dækker hele Europa og lidt til med over 3.000 områder (læs ”felter”), men der er ekstra områder med, der dækker over centrale områder i Afrika og andre steder i verden, hvor Første Verdenskrig også blev udkæmpet.

Skalaen for spillet er relativt stor, så det er hele korps og armeer, du kommer til at flytte rundt med, men spillet dækker faktisk produktion helt ned på brigadeniveau. Det er med andre ord et enormt spektrum, som spillet dækker over, så det kræver både et gigantisk overblik og en engels tålmodighed at planlægge et træk. Derfor kan det være en fordel at have erfaring med tidligere Ageod-spil, før du giver dig i kast med denne moppedreng.

Du skal ikke blot håndtere selve krigen og de militære bevægelser, men også stå for at kombinere enheder, vælge hvilken general, der skal kommandere hvilken armé og sørge for, at både luftvåben og flåder er operative og støtter op om din centrale plan. Dertil kommer forsyningsenheder, pionerer, ingeniørtropper, telegrafenheder – ja selv ambulanceenheder og felthospitaler! Hvert træk i spillet dækker en 14-dags periode, og det er med til at gøre spillet til en sløv og langtrukken affære, da det tager relativt lang tid for spillet at afvikle dette træk – faktisk så lang tid, at du både kan nå at lufte hunden og støvsuge, mens computeren tænker.Spilsystemet er simultant, det såkaldte WEGO, hvor du giver ordrer i dit træk, hvorefter dine og fjendens ordrer udføres samtidigt. Det kan skabe en masse kaos, når enhederne flytter simultant, og fjenden ikke er så flink og rar, at han bare står stille og venter på at få klø. Det fungerer rigtigt godt, og har du spillet nogle af Ageods tidligere spil, f.eks. Pride of Nations, Rise of Prussia, Birth of America eller Ageods American Civil War, vil systemet og kontrollen være relativ let at gå til. Er du nybegynder i genren eller ikke bekendt med Ageod-spil, så skal du forvente en relativt stejl indlæringskurve.

Kampsystemet er relativt interessant, da det trods alt giver die en smule indflydelse på begivenhederne. Du kan vælge, hvordan dine styrker skal deployere, og om de f.eks. skal forsøge med frontalangreb eller flankeringer, eller om de skal forblive i defensiven. Der er mange muligheder alt efter, hvordan du deployerer dine styrker. Det fungerer ganske godt, og selvom det i virkeligheden er et enkelt system, så giver det ekstra variation og muligheden for, at dine beslutninger bliver tungen på vægtskålen i et slag.

Det er muligt at spille To End All Wars i multiplayer med op til to andre spillere ved hjælp af et sindrigt system af filer, der skal byttes mellem de to spillere. Det er ikke voldsomt elegant eller moderne, men det fungerer. Det gør naturligvis spillet endnu mere langsommeligt at spille. Heldigvis er AI’en faktisk ganske udfordrende at spille mod, så du er ikke tvunget til at finde en menneskelig modstander for at få seriøs modstand.

To End All Wars er et regulært storstrategisk overflødighedshorn for de virkeligt hardcore lænestolsgeneraler. Der er masser af små finesser, historiske detaljer og et utal af muligheder for at sætte dit helt eget præg på Første Verdenskrig. Med produktion, diplomati, hære, flåder, luftvåben og teknologi at administrere er spillet gigantisk i sit omfang. Grafisk er det et af de pæneste spil, som Ageod har begået, men det er stadig et strategispil på godt og ondt, så skærmen består primært af tabeller, lister og ikoner. Og er du til den slags, så er der masser at komme efter her!

Gamesector Anbefaler

Om Henrik Schou

Henrik Schou har skrevet om spil siden 1997, hvor han var med til at lave spil-programmet "Hi-Score" for TV-Danmark. Derfra gik det til Jubii's spilsider i 1998. Der fungerede han som skribent ind til år 2000, hvor han startede www.gamesector.dk. Siden da har han fungeret som ivrig skribent - især når der skal skrives om rollespil og strategispil og ikke mindst klassiske point-and-click adventures (hvis død han dagligt begræder).