Score: 7
Udkommer til:
Anmeldelsen dækker:

Udvikler(e):
Udgiver(e):
PEGI 3+
PositivtNegativt
Flot grafik
God styring
Lækker præsentation
Drivatar
Skrabet antal baner og biler
Hvor er vejreffekterne?
Køb Forza Motorsport 5 hos vore partnere:
 

Fart på den nye Xbox
At kunne levere et lækkert nyt racerspil er traditionelt et område, hvor der er kamp imellem nye konsoller. Det er et af de områder hvor udviklerne virkeligt kan vise konsollernes hestekræfter frem i en kombination af metallisk styrke og glans kombineret med rå stabil fart. Forza Motorsport dukkede op midt i den oprindelige Xboxs levetid, og har fra Forza Motorsport 2 været med til at markedsføre Xbox 360. Nu triller det så ind ved lanceringen af Xbox One. Overraskende nok, så sker det mens konkurrenten Gran Turismo 6 med lidt underlig timing i stedet udkommer til tidligere generation.

Der hvor Forza Motorsport altid har scoret point er i den drengerøvede (m/k) dyrkelse af bilen som et ypperligt objekt. Du kan som gamer mærke den kærlighed som udviklerne selv har til de firhjulede potente vogne. Samtidig er oplevelsen garneret med såvel masser af attitude som muligheden for rent faktisk at give fartmonstrene lidt buler. Med den ekstra grafiske kapacitet i din nye konsol, er det selvfølgelig spændende om det er lykkedes at klemme yderligere lækkerier ud af konceptet.

Læser du op på fakta til at starte med er første indtryk lidt skuffende. I det der tilsyneladende er tendensen vælger udviklerne hovedsageligt at skære fra i stedet for at lægge til ved overgangen til en ny konsol. Det kan man måske forstå, hvis tingene helt åbenlyst er bygget op fra bunden, men når tilfældet mere er at der er tale om en oppudset opdatering, så skuffer det lidt. I dette tilfælde er det især antallet af baner, der er undervældende. Vi får blot serveret 14 styk – dog er der, helt i spillets ånd, variationer over disse. Samtidig er antallet af biler skåret voldsomt ned til der hvor du ”kun” får adgang til omkring 200. Dette tal skal sammenholdes med Forza Motorsport 4, hvor antallet var tre gange så mange.

Nu er det så heldigvis ikke blot kvantitet, der skaber et spil. Detaljegraden for såvel baner som biler er med vanlig stil hel i top, og du kan vitterligt godt mærke, at der denne gang er flere maskinelle hestekræfter at mæske sig med. Dertil er det cremen af cremen du får serveret på bilfronten, og med den imponerende detaljegrad de glinsende supervogne står klar med, kan du ikke lade være med at overgive dig lidt. Her er både helt nye mærker, konceptbiler samt ikoniske klassikere at underholde sig med. Du vil nyde at tage turen i Forzavista, hvor du i ro og mag kan betragte bilerne ned til mindste detalje. Når det nu er de færreste af os, der nogensinde kommer i nærheden af disse køretøjer, så er det her ikke en helt skidt måde at nyde dem på.

Annonce:

Banerne er ligeledes virkeligt flot gengivet, og du vil især lægge mærke til hvordan udviklerne har brugt lyset. Det nærmest til en grad, hvor det kan blive lige i overkanten. Dertil er det hele fyldt med små detaljer, hvor partikler hvirvler omkring dig igennem luften. Samtidig bliver din bil også påvirket af omgivelserne, hvor du vil se lakken blive påvirket imens du sørger for at straffe gaspedalen. Desværre er det endnu ikke lykkedes at implementere vejreffekter, og når jeg nu eksempelvis netop har set det håndteret i NFS Rivals på den gamle generation, virker det decideret sjusket, at det ikke er med her endnu.

Styringen sidder til gengæld lige i skabet, og du får god glæde af den nye controller. Det hele føles intuitivt, vægtfornemmelsen er virkelig god og du har rigtig god fornemmelse med bilen, når du eksempelvis tager de skarpe sving. Det kan du så kombinere med den nye opfindelse på området for kunstig intelligens kaldet ”Drivatar”. Kort fortalt er denne baseret på kørslen fra andre menneskelige kørere – den vil således også blive dannet en ud fra hvordan du kører. Selv om konceptet har sine skønhedsfejl er ideen vitterlig fremragende, og det skaber noget reel konkurrence – også når du kører alene.

Forza Motorsport 5 er atter en kærlighedserklæring til bilsporten. Det er fyldt med lækre detaljer og indeholder sågar hele flokken fra Top Gear til at præsentere de enkelte baner. Negativt så er der skåret til i kvantitet og udviklerne har endnu ikke taget skridtet fuldt ud med henblik på vejreffekter – især sidstnævnte synes jeg er ærgerligt. Positivt set, så er det stadig en uhyre solid serie, som tydeligvis får gavn af den ekstra kapacitet i din nye konsol.

Om Peter Rosenholdt