FIFA 14

Score: 7
Udkommer til:
Anmeldelsen dækker:

Udvikler(e):
Udgiver(e):
PEGI 3+
PositivtNegativt
Flot grafik
God styring og flow
Mere medlevende publikum
Masser af timer med Ultimate Team
Reelt set mere skrabet version af spillet på sidste generation
Ikke ryddet ud i alle ubalancer
Køb FIFA 14 hos vore partnere:
 

Ikke den store nyhed
Det er jo uanfægteligt, at et vigtigt salgsparameter for nye konsoller er, at det lykkedes at få Electronic Arts ombord med deres sportsserier. Et faktum, som SEGA måtte sande med deres nu hedengangne Dreamcast. I denne opsætning er FIFA så absolut en fanebærer, hvor der reelt er folk, der er tilfredse med blot at forny denne ene titel år efter år. På sidste generation var opstarten stille, hvor udviklerne benyttede det nye hardware til at genopbygge konceptet. Med lanceringen af den nye generation har tilgangen været lidt anderledes.

FIFA 14 er vel om noget et argument for, at sportsgrenen tilsyneladende efterhånden er blevet finpudset til døde. Ret beset er det her nemlig samme spil, som du samtidig kan muntre dig med på PS3 samt Xbox360 – endda med muligheden for at løfte digital købekraft direkte fra sidste generation konsoller. Vel er der tale om visse kosmetiske ændringer, og det er en virkelig flot titel. Men det er vel også det mindste, du kunne forvente.

Personligt har jeg ikke været helt blæst væk af overgangen fra FIFA 13 til FIFA 14. Min holdning er denne gang, at der er en del fine tiltag på skrift, men de helt store åbenbaringer er ikke at finde imellem dem. Ret beset kan du argumentere for, at spillet er blevet lidt ringere på visse punkter. Balancen i spillet er blevet dårligere, og det er blevet for let at score mål ved eksempelvis bare hovedløst at loope bolden fremefter. Et faktum som er afledt af, at forsvarernes løbemønstre fortsat ikke er optimale, så du som forsvarer hurtigt kan miste et millisekund imens du forsøger at positionere dig – og det er ofte kostbart.

Udviklerne har forsøgt at adressere dette med en update på både Xbox360 samt PS3, uden at de reelt har løst problemet. Et godt bevis på, at spillet til den nye generation mest af alt er en pyntet update er at problemet er løftet direkte over. Styringen og flowet er nemlig fuldstændigt som tidligere. Ikke at dette kun er dårligt, for det er uomtvisteligt at EA Sports efterhånden har ramt en god spilmæssig dybde samt hastighed hvor fysik også har fået en velfortjent betydende rolle.

Dog virker det som om at noget af kosmetikken faktisk også spiller ind i selve spillet. Animationerne er nemlig blevet mere varierede, og det føltes for mig som om såvel hovedstød som afslutninger virker mere naturlige. På min Xbox 360 synes jeg nogle gange at der blev scoret mål, som bare ikke virkede logiske ud fra omkringstående spillere og fysikken hos disse. Det føltes som om at de mere varierede animationer og den hertil hørende fysik faktisk har været med til at afhjælpe dette, og det er i hvert fald et reelt område hvor spillet løfter sig lidt.

Nu skrev jeg så tidligere, at det stort set er et direkte løft fra tidligere generation, men det er så en sandhed med modifikationer. For selv om hovedparten af mulighederne er smuttet med i pakken, så er der alligevel visse – i min optik – vigtige ting som ikke er kommet med. Her kan især nævnes ”Be a Pro” samt Tournaments. Der er ingen tvivl om, at tiden har været et problem her, men det er nu alligevel lidt tamt, at du får en lettere skrabet version.

Der hvor udviklerne til gengæld har føjet til er på den grafiske front. Ud over at detaljegraden har fået et helt naturligt løft, så har de også lagt til når det gælder kameravinkler og langsomme gentagelser hvor du virkeligt kan nyde begivenhederne. Vigtigt her er det, at udviklerne benytter maskinens ekstra kraft til at gøre publikum endnu mere deltagende i begivenhederne. Det fremhæves yderligere ved diskret at trække kameraet tilbage ved visse set-pieces, hvor du endnu mere får fornemmelsen af at ”være der”.

FIFA 14 er jo uanfægteligt en ganske habil titel – hvilket jo ikke overrasker med seriens historik. Har du dog allerede spillet liggende til enten Xbox360 eller PS3, så er spillet alene ikke argument for at gå ud og anskaffe sig ny hardware. Man har skåret lidt til i de muligheder du har i denne udgave og til gengæld er der læsset ekstra på, på den grafiske front. Sidstnævnte er ret beset mest af kosmetisk natur. Det føles dog også som om den større variation på animationerne kombineret med en lille tilretning af den kunstige intelligens har luget lidt ud i nogle af de uhensigtsmæssigheder, der trods alt var på sidste generation.

Om Peter Rosenholdt