Score: 9
Udkommer til:
Anmeldelsen dækker:

Udvikler(e):
Udgiver(e):
PEGI 3+
PositivtNegativt
Uendelig levetid
Reelt to spil i samme pakke
Utroligt dybt
AI stadig ikke overbevisende
Køb Football Manager 2014 hos vore partnere:
 

Boldtaktik for eksperter!
Er der et område, hvor der mildest talt ikke har været de store landevindinger, så må man fremhæve managergenren. Sports Interactive sidder her højt og flot på tronen, efter de har mast modstanden med deres fanbårede mastodont af et fodboldmanagerspil. Dage er bogstaveligt blæst bort i et hidsigt hav af data, hvor du konstant føler, at du kun skimmer overfladen. Efterhånden er spillet blevet så omfangsrigt, at du hurtigt bruger en time pr kamp, og så er en sæson med 40-50 opgør plus det løse altså noget af et bjerg at bestige.

Årets udgivelse er en tvedelt oplevelse, hvor Sports Interactive på den ene side graver endnu dybere og kræver endnu større indsats fra spillerne, mens de på den anden side igen giver mulighed for en klart mere overfladisk rejse med ”Classic mode”. Det giver en samlet pakke med en helt afsindig dybde og levetid.

Hvis vi starter med det vi kender, så fortsætter vi i Football Manager 2014 på den rejse som blev startet i Football Manager 13. Endnu flere lag er blevet føjet til den, for nyankomne, nok uoverskuelige lagkage. Først og fremmest er menusystemet endnu engang blev redesignet. Efter en kort tilvænning er det efter min mening blevet mere overskueligt, og du kommer hurtigt rundt mellem hold, transfer, træning med mere. Dertil så er der nu inkluderet en kalender, hvor de lange ventetider bliver spenderet. Det giver en kærkommen oversigt over vigtige begivenheder, som på fornuftig vis bygger bro mellem kampene.

Der er atter et hav af møder du som manager kan deltage i. Især i de lavere divisioner, hvor du er belastet af et dårligere assisterende mandskab, er det vigtigt selv at tage del i disse. Effekten på moralen er tydelig, og det er blevet endnu vigtigere at målrette dine udmeldinger til den enkelte spiller. Har du hastige udskiftninger på holdet, vil det spille endnu mere ind, da det tager lidt tid at finde ud af humøret på den enkelte spiller. Personligt synes jeg det efterhånden har taget en smule overhånd, og at jeg bliver straffet for ikke nødvendigvis at bruge tiden herpå.

Udviklerne har også valgt at redesigne den taktiske del. I stedet for at have den klassiske indgangsvinkel, hvor du sammensatte din taktik ved at rykke på nogle bjælker, så er det denne gang forenklet. Udgangspunktet er de ”team shouts” som du hidtil kunne udføre på banen, og de danner så baggrund for holdets taktiske tilgang. Med andre ord, så er det langt mere analogt. Hvor du tidligere minutiøst sad og rykkede på holdets, samt den enkelte spillers, tilgang til de forskellige områder på banen. Nogle vil nok være kede af denne ændring, men det er i hvert fald med til at gøre spillet mere tilgængeligt.

Dette nye system kombineres fint med, at du kan aflæse dine spilleres foretrukne roller på banen. I stedet for blot at give et enkelt prædikat såsom ”targetman”, så kan du også se hvilke roller de alternativt er gode til. Det kan du selvfølgelig selv aflæse via spillerens karakterer, men det er alligevel et rart overblik. En anden positiv tilføjelse er, at udviklerne har udvidet de løbende kommentarer, samt data under kampene. Du kan både følge kampe grafisk samtidig med at du får løbende input. Pludselig bliver det eksempelvis mere tydeligt, at de seks brasilianere, som du lige har købt til dit engelske mandskab, har svært ved at blende ind i truppen.

Overordnet set er der kommet en del tilføjelser, hvor hovedparten dybest set er uddybning af eksisterende muligheder. Det betyder, at der er endnu flere ting du som manager skal holde styr på. Selv om det på papiret er lækkert, så gør det samtidig spillet endnu mere uoverskueligt, når holdet eksempelvis pludselig er i en dårlig stime, hvor du føler dig magtesløs. Når du bruger så lang tid per kamp, så kan en stime på fem eller seks kampe hurtigt koste en hel aftens frustrerende gaming.

Back 2 Basics
Som et direkte modspil til dette har Sports Interactive ganske glædeligt lanceret ”Classic Mode”, som er et spil helt i sig selv. Dybest set er det FM14, men frastrippet en lang række af de muligheder du har der. Du har færre ligaer, spillerne har færre karakterer, du kan springe kampe helt over og alt nørderiet med truppen er holdt på et absolut minimum. Reelt set kan du med speederen i bund gennemspille en sæson i løbet af nogle timer. I forhold til sidste år har udviklerne udvidet antallet af ligaer du kan have med – men ellers er det mest kosmetiske ændringer.

Personligt har jeg været med på vognen siden Sports Interactive frigav CM 92/93, og jeg har trofast skaffet mig et eksemplar hvert år. Den indre nørd har også konstant blevet glædet sig over alle de nye tilføjelser, som de mange år efterhånden har budt på. På overfladen synes jeg også en forenkling lød som en ærgerlig udvikling, men jeg må indrømme, at det har fanget mig. Jeg kan bruge en aften og reelt opnå andet end blot at starte en sæson op og spille træningskampe. Det hele er krydret med achievements, som faktisk ikke føles malplacerede her. Du kan herigennem opnå fordele i spillet, hvilket giver det hele et mere dynamisk og friskt pust.

Det er svært at være rigtigt kritisk. Er du fan af serien får du nu muligheden for at grave endnu dybere i de taktiske overvejelser. Er du derimod ny i genren, eller kræver familien, at du også er opmærksom på dem fra tid til anden, så har du en fuldgod mulighed for ”bare” at muntre dig med et underholdende ”FM light”.

Sports Interactive skal have tak for at tænke nyt, og for igen at frigive en pakke som reelt kunne have været to selvstændige spil. Nu er det bare at se om du eksempelvis kan føre gældsplagede Portsmouth op fra League Two eller måske smårige Wolves fra League One! God kamp.

Gamesector Anbefaler

Om Peter Rosenholdt