Spelunky

Score: 7
Xbox Live Arcade
Udkommer til:
Anmeldelsen dækker:

Udvikler(e):
Udgiver(e):
PEGI 7+PEGI Violence
PositivtNegativt
God variation i gameplay features
Flot grafik og lækker lyd
Virkelig god styring
Høj sværhedsgrad
Man starter helt forfra, hvis man dør. Ingen mulighed for at begynde ved senest gennemførte level
Høj sværhedsgrad

Vi er altid glade på Gamesector-redaktionen, når der dukker et nyt platformspil op. De største oplevelser på Xbox 360 har i særklasse været Fez, Limbo og Braid, men der har skam også været mange andre store oplevelser inden for genren. Spelunky er på ydersiden et ganske harmløst platformspil, men inde bagved lurer en sværhedsgrad af de højere.

I Spelunky styrer du en lille mand rundt i forskellige huler. Dit formål er at finde udgangen, hvilket giver dig adgang til næste bane. Du kan gå, kravle og hoppe, og dertil har du en række hjælpemidler, hvoraf mange først bliver tilgængelige senere i spillet. Fra starten er du udstyret med nogle bomber og nogle reb. Bomberne kan bruges til at sprænge vej gennem hulerne, mens du med rebet kan kravle op til ellers ufremkommelige steder. Banerne er fyldt med monstre, som du kan uskadeliggøre med din pisk i bedste Indiana Jones-stil. Senere hen får du adgang til mere effektive våben, så som en pistol, der fryser fjenderne eller et gevær, der bare udrydder dem.

Der er masser af skatte (også af de skjulte slags), som du skal samle sammen. Kister, krukker og kasser rummer ofte hemmeligheder, og derudover skal du redde ungmøer (de skal transporteres hen til udgangen), og det samme gælder for skjulte skatte, hvilket belønner dig med ekstra høj score. De "penge", du samler, kan du bruge til at købe hjælpemidler for. Briller, der viser skjulte skatte, pigsko, der kan klare stærke fjender, ekstra bomber og reb, et kompas, der hele tiden peger mod udgangen osv. Er man fræk og hurtig, kan man også "bare" dræbe butiksindehaveren, men det er ikke helt nemt.Spelunky er tydeligvist inspireret af Core's (ja, dem med Tomb Raider! gamle C64- og Amiga-klassiker Rick Dangerous fra 1989 - ihvertfald stilmæssigt. Visse gameplay-elementer er også en mere eller mindre direkte kopi, mens største forskel nok er sværhedsgraden. Hvor Rick Dangerous var en rimeligt overkommelig opgave, byder Spelunky på større udfordringer. Og sværhedsgraden er da også der, hvor Spelunky byder på fede udfordringer eller skaber for mange frustrationer - afhængigt af, hvem man er.

Spillet har 5 verdener, og en af spillets achievements udfordrer med at gennemføre HELE spillet på under 8 minutter. Dermed er det altså et kort spil, og hver bane gennemføres som regel ret hurtigt. Dermed ikke sagt, at det er nemt. For spillet gennemføres kun hurtigt, såfremt man virkelig mestrer styringen. Den føles heldigvis meget intuitiv og fungerer helt perfekt. Men det er stadig et svært spil, og spillets mest tåbelige design-element bevirker, at mister man alle sine liv, skal man starte helt forfra. Der er altså ingen som helst muligheder for at starte derfra, hvor man kom til. Det er simpelthen tåbeligt!

Til gengæld kan man spille co-op multiplayer med op til 4 spillere samtidigt, hvilket gør det lidt nemmere at gennemføre banerne. Foruden selve hovedspillet byder Spelunky også på en versus mode, hvor du skal kæmpe mod en anden modstander, hvilket dog ikke er særligt interessant.

Banerne er dynamiske og genereres fra gang til gang. Dermed kan man ikke lære banerne udenad, men skal hele tiden tænke på, hvordan banen skal klares. Dette giver selvfølgelig noget til holdbarheden, men denne funktion vil næppe appellere til alle platformpuritanere.

Både lydmæssigt og grafisk fungerer Spelunky rigtigt godt. Der er masser af flotte farvesammensætninger, og hovedpersonen er gennemført i total retro-Rick Dangerous-stil med minehjelm, små ben og en rød næse.

Spelunky er en lidt svær størrelse at bedømme. På den ene side er det utroligt sjovt at spille, og der er masser af udfordringer og mange forskellige gameplay-elementer, der tilsammen gør spillet til en oplevelse af de rigtigt gode. På den anden side vil den høje sværhedsgrad og det utilgivende level-system, hvor man skal starte HELT forfra, hver gang man dør, nok også afskrække mange fra at købe det. Men er du til platformspil uden de store dikkedarer, er Spelunky en ganske fornuftig oplevelse!

Om Thomas Heine Bech

Thomas har været spilanmelder på Gamesector siden 2007 og anmelder for det meste spil til Xbox One. De foretrukne genrer er sport, bilspil, adventure, puzzle, platform, action og RPG (tja, det er vel næsten det hele), men hjertet banker især for de gamle 80'er-klassikere. Favoritspil på Xbox-konsollerne: Rayman Origins, Plants vs. Zombies, Tom Clancy's G.R.A.W., Pure, Game Room, Scramble, Limbo, Braid, Trials HD, Just Cause, Burnout Revenge, Raiden Fighters Aces og Pinball Hall of Fame: The Williams Collection.