Rayman Origins

Score: 10
Udkommer til:
Anmeldelsen dækker:

Udvikler(e):
Udgiver(e):
PEGI 7+PEGI FearPEGI Violence
PositivtNegativt
Fantastisk gameplay
Kreativt bane- og karakterdesign
Shooter-banerne
Eventyrlig flot grafik
God balance mellem meget svære og mindre udfordrende baner
4-player co-op
Lækker lydside
Ingen online co-op
Køb Rayman Origins hos vore partnere:
 

Det første Rayman-spil blev udgivet i  1995, og det kreative geni Michel Ancel var manden bag. Sidenhen har han bl.a. stået i spidsen for det anmelderroste Beyond Good & Evil fra 2003 og 39-årige Ancel er heldigvis også ankermand på Rayman Origins, som går tilbage til rødderne - fra 3D til 2D - og byder på et platformspil af de sjældne. Måske med undtagelse af Super Mario Galaxy-spillene til Nintendo Wii skal vi lede længe efter et platformspil, der udstråler så meget kreativitet, charme og underholdning som tilfældet er her. Rayman Origins kandiderer kraftigt til årets spil 2011!

Rayman har været vidt omkring, og siden det første 2D-platformspil i 1995 er der udgivet et par fremragende 3D-spil (Rayman 2: The Great Escape fra 1999 og Rayman 3: Hoodlum Havoc fra 2003) og derudover adskillige andre platformspil samt nogle party-udgivelser med Rayman i hovedrollen - Rayman Raving Rabbids-serien. Rayman Origins var oprindeligt tiltænkt som en episodisk download-titel, og derfor udviklede Michel Ancel - med økonomisk støtte fra det franske kulturministerium - værktøjet UBIart Framework, som kan lette arbejdet med b.la. animation af karakterer, og hvor formålet bl.a. har været at kunne begrænse størrelsen på udviklerholdet for dermed at holde omkostningerne i bund. Senere blev det så besluttet at udgive Rayman Origins som en fuldpristitel, og det er vi bestemt ikke kede af, for det er helt tydeligt, at spillet er et resultat af energi, menneskelige ressourcer, kunsterisk talent og kærlighed til genren!

I Rayman Origins slapper Rayman, hans bedste ven GloBox og et par søde Teensier af i Drømmenes Lysning, men pludselig forstyrres roen af nogle uvæsener, som kidnapper 246 Electooner, spærrer dem inde i bure og forvandler en række søde væsener til monstre. Rayman, Globox og to Teensier sætter nu alle sejl for i håbet om at genvinde roen i deres drømmehave, og for at gøre dette skal de i bedste Rayman-stil bl.a. samle guldfarvede Lum'ere, hvis værdi fordobles for en stund, når Rayman samler en Konge-Lum. Rayman Origins består af 10 verdener (faktisk er det 11, se nedenfor!) med i alt 63 baner. Den 10. af disse verdener bliver dog først tilgængelig, når Rayman har besejret 4 fortryllede boss'er i nogle rigtigt spændende og pænt udfordrende boss-kampe. Efter hver bane befrier man op til 2 Electooner afhængigt af, hvor mange Lum'ere, man har indsamlet - typisk er grænsen hhv. 150 og 300 og derudover 350 for at få en guldmedalje på banen. Derudover kan de fleste baner - når de er gennemført første gang - prøves igen på tid, og her er der også en Electoon på spil. Derudover gemmer de fleste baner en række hemmelige rum, hvor man også kan befri en Electoon.

Hver gang, man har indsamlet et bestemt antal Electooner, låses der op for nye verdener, og senere hen for adgangen til nogle særligt udfordrende baner, hvor belønningen er en rød tand af ædelsten! I disse baner skal du jage en skattekiste gennem halsbrækkende øvelser, som kræver tungen lige i munden, minutiøs timing og ofte adskillige forsøg, men trods den høje sværhedsgrad er det særdeles underholdende og giver en fabelagtig god fornemmelse, hver gang det lykkes. Hvis det lykkedes dig at indsamle alle 10 tænder, får du adgang til en 11. verden, Land of the Livid Dead, som byder på endnu større udfordringer, og som nok kun et fåtal vil kunne gennemføre uden de større problemer.

Det meste af spillet er klassisk platformspil, hvor Rayman skal hoppe, undgå fælder, nedlægge fjender osv., og gennem de første verdener får Rayman adgang til flere og flere egenskaber, såsom at svæve med sin berømte hårpropel, at dykke eller at blive mindre, så han får adgang til ellers ufremkommelige passager. Styringen fungerer helt fantastisk godt, og der er et helt specielt feel, når man styrer Rayman rundt på banen. Der er en aldeles god afveksling banerne imellem; nogle er langsomme baner, hvor du har tid til at gennemtænke, hvordan du får fat på flest Lum'ere, mens du i andre bliver presset frem, bl.a. af jagende monstre, og hvor det er selve timingen i dine spring, der betyder allermest.

Banerne er også designmæssigt meget forskellige med hvert sit grafiske tema. Du kan hoppe på store trommeskind, slå til blomster, der forvandles til Lum'ere, dykke efter skjulte skatte og svæve og hoppe op mellem mure for at finde de allerhemmeligste rum. Hver bane er en ny udfordring, og til trods for den ofte ret høje sværhedsgrad, er der også mange baner, hvor familiens yngste og utrænede platformspillere sagtens kan være med. Rayman Origins byder nemlig på lokalt co-op for op til 4 spillere, og her får underholdningsværdien endnu en tak opad. Det er simpelthen sjovt at spille sammen, og selv om det til tider kan virke en smule forvirrende med 4 spillere samtidigt, bliver det sjældent frustrerende, og når en spiller dør, bliver karakteren pustet op som en ballon, og man skal blot svæve med sin karakter over til en medspiller, som med et let slag genopliver den uheldige makker.

Udviklerne viser stor respekt for platformgenren som helhed. En genre, der ofte har valgt den lette løsning og kosmetisk fjernet enhver form for udfordring for i stedet at tilfredsstille kommercielle krav. Dette er ikke tilfældet i Rayman Origins, som, når det er sværest, grænser til det urimelige. Dog ikke helt på Mega Man-niveau - men alligevel kan nogle baner snildt kræve over 50 forsøg, før den sidder i skabet. Udviklerne har bestemt også ladet sig inspirere, og bl.a. indikerer banen Savage Swarm med 3 bier pegende ind mod  midten af det ikon, der angiver banen, at udviklerne måske har en forkærlighed for Capcoms gamle og eminente 80'er-shooter Exed Exes, som i USA blev lanceret under navnet Savage Bees. Andre baner minder en del om 4. level i Donkey Kong Jr.  - den med elektriciteten, som den lille abe skal hoppe over. Foruden selve platformbanerne har hver verden en sidescrollende shooter-bane, hvor du (og dine medspillere) bliver placeret i en moskito og flyver rundt og skyder fjender ned. Dette foregår både over og under havoverfladen, og også her opfylder spillet alle krav om et højt underholdningsniveau. Shooter-banerne er et fantastisk element i den gameplaymæssigt helstøbte oplevelse, som Rayman Origins giver dig. Selv når spillet er gennemført første gang og den sidste boss er klaret (jeg brugte vist ca. 10 forsøg på den), så er der stadig masser af spil for pengene. Man vil naturligvis lige forsøge at befri alle Electoonerne elller - hvis man har is i blodet - forsøge at vinde alle de røde tænder, og dette kræver i sig selv rigtigt mange timers dyb koncentration - hvor man stadig er lige godt underholdt!

Rent grafisk sætter Michel Ancel og hans hold af udviklere nye standarder for platformgenren. Det er uden sammenligning et af de smukkeste platformspil, der nogensinde er lavet. Masser af dybde i banerne med adskillige lag af smukt udført grafik i vaskeægte Rayman-tegnefilmsstil skaber den helt rette stemning. Animationerne er fantastiske, og hele karaktergalleriet er kreativt og sjovt fundet på. Verdenerne er som tidligere nævnt meget forskellige med hver sine unikke elementer, og det er tydeligt, at der er kælet for hver eneste lille detalje, lige fra spillets bruger-interface til den mindste sten eller isblok, som Rayman skal forcere. Lydmæssigt er spillet også rigtigt godt med. Lydeffekterne passer til gameplayet på en prik, dialogen (de sjove lyde, når Rayman og de andre taler) virker 100%, og dertil er en hel masse velkomponerede små, lette og stemningsfyldte melodier med til at understøtte det fantastiske gameplay.

Hvis du aldrig har haft noget til overs for platformgenren, snyder du dig selv for en fantastisk oplevelse, hvis du ikke straks anskaffer dig Rayman Origins, som er det platformspil, vi har ventet på i rigtigt mange år! Et fantastisk gameplay, uhyre flot grafik og masser af underholdning er blot nogle af de positive elementer, der bør fremhæves, og hvor det eneste lille minus er manglen på at dele oplevelsen med andre online. 2011 har været et fantastisk spilår med masser af absolutte toptitler. For mit eget vedkommende er Rayman Origins årets spil 2011!

Gamesector Anbefaler

Om Thomas Heine Bech

Thomas har været spilanmelder på Gamesector siden 2007 og anmelder for det meste spil til Xbox One. De foretrukne genrer er sport, bilspil, adventure, puzzle, platform, action og RPG (tja, det er vel næsten det hele), men hjertet banker især for de gamle 80'er-klassikere. Favoritspil på Xbox-konsollerne: Rayman Origins, Plants vs. Zombies, Tom Clancy's G.R.A.W., Pure, Game Room, Scramble, Limbo, Braid, Trials HD, Just Cause, Burnout Revenge, Raiden Fighters Aces og Pinball Hall of Fame: The Williams Collection.