Score: 8
Udkommer til:
Anmeldelsen dækker:

Udvikler(e):
Udgiver(e):
PEGI 3+PEGI Online
PositivtNegativt
Gameplayet!
AI'en er forbedret
Ikke meget nyt under solen
Stadig kun få licenser
Stadig kun 2 mod 2 online
Køb Pro Evolution Soccer 2012 hos vore partnere:
 

Så er Konami klar med den årlige udgivelse i Pro Evolution Soccer-serien. Seriens udvikling har delt vandene de senere år, men her på redaktionen har vi været godt tilfredse, og i år er heller ingen undtagelse. Der er måske ikke blevet plads til så mange nyskabelser, smarte features og licenser i 2012-udgaven, men det i forvejen lækre gameplay er en smule forbedret, så igen i år har det været en fornøjelse at spille Pro Evolution Soccer.

Pro Evolution Soccer-seriens varemærke har været det lækre og underholdende gameplay med blandt andet en livagtig boldfysik og - især siden sidste års udgivelse - et eminent pasningssystem med 360 graders afleveringer. Hvor FIFA-serien har været under kraftig udvikling de senere år på gameplay-området, er det dog som om, at PES-serien er stagneret en smule. I år er det de små irritationsmomenter, man langsomt opdagede i sidste års udgave, der er blevet elimineret, uden at man har gjort deciderede forsøg på at (r)evolutionere serien. AI'en opfører sig mere "korrekt" i år, hvilket giver et mere balanceret gameplay, hvor man bliver belønnet for sine evner frem for evnen til at udnytte huller i systemet. Der er også lagt an til en bedre styring af dine medspillere med Teammate Control, men i praksis havde jeg lidt svært ved at mærke forskellen. Det kræver nok mere end de 20-30 kampe i benene, som jeg nåede at spille. Man kan naturligvis indstille parametrene fra fuld assistance til, at man selv styrer afleveringer, skud osv. helt præcist, og det er især her, at PES-serien lyser op. Følelsen, når man selv har stukket den perfekte aflevering eller placeret et skud helt oppe i målhjørnet, er uovertruffen, og findes kun i Pro Evolution Soccer. FIFA-serien er især med 2012-udgaven kommet gevaldigt godt med, men målt på gameplay alene er PES-serien stadig et mulehår eller to foran.

Hvad angår licenser er PES-serien stadig lysår tilbage i forhold til FIFA-serien. Ganske få storhold er der hentet licens til, så de fleste hold spiller under opdigtede navne, hvilket man - som sædvanligt - har mulighed for at ændre på manuelt. Det tager dog lang tid, og flere licenser må stå højt på ønskelisten for Konami. Det betyder alligevel noget for mange fodboldspilfans, at holdene har de rigtige navne, de rigtige spillere, og at transfers bliver opdateret i forhold til virkeligheden.

Pro Evolution Soccer 2012 har igen Master League (naturligvis også online), og selve manager-delen har fået flere features og virker lidt mere velpoleret i år. Dvs. det fungerer rigtigt godt, men der er lige som ikke sket det helt store. Det samme gør sig gældende for Become a Legend og online-delen, hvor man stadig kun kan spille 2 mod 2. Det må snart kunne gøres bedre. Til gengæld afvikles online-delen rigtigt godt, og der er på sædvanligvis mulighed for at oprette private ligaer og mange indstillingsmuligheder.

Grafisk og lydmæssigt er der ikke sket noget særligt. Spillet ligner meget sidste års udgave - jeg har ihvertfald svært ved at se forskel - og lydmæssigt er det igen Jon Champion, vi må "trækkes med" som kommentator. Det fungerer egentligt fint nok, men stadig oplever man af og til gentagelser, og kommentatordelen kommer i længden til at virke noget uinspireret.

Samlet set er Pro Evolution Soccer 2012 et rigtigt godt fodboldspil, hvor man især kan nyde det finpudsede gameplay og en omfattende og lettere forbedret Master League. Det er stadig mangel på licenser og fede features (som eksempelvis Weekly Challenges i FIFA 12), der trækker lidt ned, men vil du blot have et godt og underholdende fodboldspil, som du kan spille alene eller med en ven eller 3 på sofaen, så er Pro Evolution Soccer 2012 et rigtigt godt bud på vinterens underholdning.

Gamesector Anbefaler

Om Thomas Heine Bech

Thomas har været spilanmelder på Gamesector siden 2007 og anmelder for det meste spil til Xbox One. De foretrukne genrer er sport, bilspil, adventure, puzzle, platform, action og RPG (tja, det er vel næsten det hele), men hjertet banker især for de gamle 80'er-klassikere. Favoritspil på Xbox-konsollerne: Rayman Origins, Plants vs. Zombies, Tom Clancy's G.R.A.W., Pure, Game Room, Scramble, Limbo, Braid, Trials HD, Just Cause, Burnout Revenge, Raiden Fighters Aces og Pinball Hall of Fame: The Williams Collection.