Score: 7
Xbox Live Arcade
Udkommer til:
Anmeldelsen dækker:

Udvikler(e):
Udgiver(e):

Mange har stiftet bekendtskab med SEGA’s gamle arcadeklassikere After Burner og After Burner II, begge fra 1987. Færre har stiftet bekendtskab med SEGA’s endnu mere tempofyldte efterfølger After Burner Climax fra 2006, men det er netop denne arcadeversion, der nu er konverteret til Xbox Live Arcade, og det lyder såmænd ikke så ringe endda – men kan vingerne bære?

En moderne udgave

En af de ting, der gjorde det oprindelige arcadespil After Burner specielt, var det bevægelige flysæde, som spilleren skulle placere sig i. Sædet rykkede sig frem og tilbage og til siderne i takt med, hvordan man styrede sit fly på skærmen.

Der følger ikke flysæde med til After Burner Climax, men ellers er spillet stort set en direkte konvertering af arcadeversionen af samme navn fra 2006. After Burner Climax er på ingen måde en flysimulator men snarere en hæsblæsende action-shooter, hvor du styrer et af 3 moderne kampfly; Super Hornet, Super Tomcat og Strike Eagle, som dog alle tre opleves ens under spillet.

Du kan vælge 4 forskellige skins til dit fly, men heller ikke her får dit valg nogen indflydelse på spillet. Af våben er flyet udstyret med henholdsvis maskinkanon og missiler, og derudover stiger dit Climaxmeter langsomt men sikkert, og når det er fyldt helt ud, kan du aktivere Climax Mode, som er After Burners svar på Bullet Time, hvor spillet i nogle få sekunder går i slowmotion og hvor du så kan markere dine fjender med dit sigtekorn, hvorefter dine missiler selv finder sine mål.

Fjenderne skyder på dig, men du har mulighed for at lave et såkaldt roll, hvor du drejer hele flyet om længdeaksen, hvorved de fleste fjendtlige missiler som regel undgås. og på baner, som foregår tæt på jorden, skal du bevæge dig gennem dale, uden om klipper og navigere rundt i snævre tunneller. Fra tid til anden får du en specialmission, hvor du skal nedskyde nogle markerede fjender, og herudover skal du også 3 steder undervejs vælge bane.

Snyde kan man også
After Burner Climax har 5 sværhedsgrader, og generelt er det et temmelig svært spil, som er svært at gennemføre uden brug af continues. Heldigvis er det i Arcade Mode muligt at fortsætte, hvis dine liv skulle slippe op, og alle har dermed mulighed for at spille spillet til ende. Som noget ekstraordinært, har spillet også de såkaldte EX Options, hvormed du kan finindstille sværhedsgraden til dit eget temperatment og samvittighed. I alt er der 35 EX Options, som du får ved bl.a. at gennemføre spillet 3 gange, nedskyde 10.000 fjender sammenlagt for alle dine spil, score over 2 mio. points i et enkelt spil og så videre. Belønningen er, at du kan indstille antal liv fra 1-9, du kan sætte missiler til selv at låse sig fast på fjender, du kan sætte flyet til hele tiden at flyve med topfart og du kan indstille spillet således, at du ikke tager skade af fjendernes skud samt meget andet. Med alle EX Options sat til din fordel vil du kunne gennemføre hele spillet på under 8 minutter, og skulle det lykkes dig at låse op for alle 35 EX Options, belønnes du oveni med en fin trøje til Avatar!

Med EX Options er en meget høj score naturligvis mulig, men spillets leaderboards er heldigvis ikke baseret på Arcade Mode, hvor du har EX Options til rådighed men derimod på Score Attack Mode, hvor du har et uendeligt antal liv og blot skal score så mange points som muligt ved en enkelt gennemspilning. Her har du ingen hjælpemidler til rådighed, og du skal virkelig være dygtig for at gennemføre uden at blive skudt ned – selv på laveste sværhedsgrad.

Belønningen i Score Attack Mode er medaljer, i alt 30 af slagsen, som du vinder ved eks. at skyde 800 fjender i et spil, gennemføre spillet på meget kort tid eller at skyde 200 fjender i Climax Mode. Nogle af disse medaljer har så høj en sværhedsgrad, at det nok vil være de absolut færreste, der vil kunne iføre sin avatar den hjelm, som er belønningen for at optjene alle 30 medaljer.

After Burner Climax er et uhyre hurtigt spil, som kræver gode reflekser, og grafikken bevæger sig af sted som noget af det hurtigste, vi har set på Xbox 360. Forbavsende nok holder den flydende grafik et meget højt niveau for en arcadetitel – ja, faktisk er teksturerne mere vellykkede end mange af de retail-titler, vi har set de seneste 3½ år på Xbox 360. Musikken er samtidigt tempofyldt, sådan lidt over-the-top Top Gun-agtig og passer perfekt til den hurtige action, og dertil er lydeffekterne både vellykkede og meget arcadeagtige.

Herlig, letfordøjelig action
After Burner Climax er en ganske vellykket konvertering af den blot 4 år gamle arcadeversion, og det simple men underholdende og tempofyldte gameplay rammer plet blandt actionentusiaster. Spillet er langt fra dybt men til gengæld er du godt underholdt, mens det foregår.

I og med, at man kan gennemføre spillet på under 8 minutter, kan man naturligvis diskutere holdbarheden, og det, som især holder liv i spillet, er det fede gameplay, der, kombineret med avatar awards samt lækker lyd og grafik, giver dig mulighed for ganske hurtigt at få et (måske tiltrængt) adrenalinkick.

Om Thomas Heine Bech

Thomas har været spilanmelder på Gamesector siden 2007 og anmelder for det meste spil til Xbox One. De foretrukne genrer er sport, bilspil, adventure, puzzle, platform, action og RPG (tja, det er vel næsten det hele), men hjertet banker især for de gamle 80'er-klassikere. Favoritspil på Xbox-konsollerne: Rayman Origins, Plants vs. Zombies, Tom Clancy's G.R.A.W., Pure, Game Room, Scramble, Limbo, Braid, Trials HD, Just Cause, Burnout Revenge, Raiden Fighters Aces og Pinball Hall of Fame: The Williams Collection.