Game Room

Score: 9
Xbox Live Arcade
Udkommer til:
Anmeldelsen dækker:

Udvikler(e):
Udgiver(e):
PEGI 12+

Microsofts seneste udspil på Xbox Live Marketplace, det længe ventede Game Room, er nu langt om længe blevet lanceret. Foruden muligheden for at kunne spille disse titler på din Xbox 360 er tjenesten samtidigt gjort tilgængelig på din PC via Games for Windows Live, og Microsoft lover mere end 1000 retroklassikere i løbet af de næste 3 år. Er du en af dem, der ikke længere vil være din fødselsdato bekendt, så vil du til med 100% sikkerhed få et kick med Game Room - historiens vingesus er nu en ganske speciel fornemmelse!

Those were the days, my friend

Vi har gennem flere år kunnet opleve nogle af historiens største arcadeklassikere via Microsofts Xbox Live Arcade-tjeneste. Enten i den originale udgave eller i en moderniseret af slagsen. Nu ønsker man at samle alle de gode gamle klassikere under et tag – uden indblanding fra nye arcadetitler, og Game Room er navnet på denne nye service.

Game Room er din helt private spillehal, hvor du kan placere de spillemaskiner, som du køber. Spillene koster 240 Microsoft Points stykket, altså godt 20 kr., og så kan du spille dem, lige så mange gange, du ønsker. Altså ikke noget med at hive 2 kroner op ad lommen, hver gang du vil spille – og dog. Du kan nemlig vælge at smide 40 Microsoft Points efter et enkelt spil, ganske som i de gode gamle dage. Game Room er ikke kun tilgængeligt til Xbox 360 men er samtidigt også muligt at spille på din PC via Games for Windows Live. Ønsker du at kunne afvikle spillene på begge platforme, er prisen 400 Microsoft Points.

I din spillehal, som består af i alt 12 rum, hvori der i hvert rum kan placeres op til 8 spillemaskiner, kan du vælge et grafisk tema for hvert rum og installere diverse objekter, som enten følger med, når du installerer din gratis Game Room-klient, eller som du unlocker, når du har samlet nok points i dine spil. Det kan eksempelvis være beklædningsgenstande fra 80’erne, discokugler, møntautomater osv., og der er rigeligt at gøre godt med for indretningsarkitekten. Du kan indstille baggrundslydene, så det lyder som en larmende grillbar med lyden fra en hel masse spillemaskiner oven i hinanden – ganske fornøjeligt og noget, der bringer minder frem.

Ved lanceringen er 30 titler tilgængelige, og de spænder over 15 arcadetitler, 7 Atari 2600-titler og 8 Intellivision-titler. Ikke det helt store, men superfede arcadehits som eksempelvis Scramble, Super Cobra, Road Fighter, Shao-lin’s Road og Tutankham er da især værd at nævne. Angående titler, så vil Microsoft fra slutningen april hver uge lancere nye titler, og de oplyser samtidigt, at spilkataloget vil omfatte mere end 1000 titler (!) om blot 3 år, hvilket med lidt hurtig hovedregning vil sige i omegnen af 7 nye titler hver uge. Det er således ikke launch-titlerne men det stort anlagte bagkatalog, som i særklasse er Game Room’s potentiale.

Udfordring til vennerne

Som noget ganske specielt i Game Room har du mulighed for at sende udfordringer til dine venner. Du kan vælge at lave en udfordring, som blot går ud på at lave den højeste score, men du kan også vælge eksempelvis at udfordre dine venner i, hvem der kan overleve længst i et spil, eller hvem der eksempelvis kan score flest points i løbet af 2 minutter. Du vælger selv, hvor mange forsøg, hver spiller har, samt hvor længe (op til en uge), at udfordringen skal løbe. Det er virkelig et godt påfund, og udfordringer er bestemt en af de features, som er medvirkende til at gøre Game Room til en langvarig oplevelse.

Spillet har naturligvis også leaderboards for alle de spil, som indbefatter en hiscore, og her kan du se såvel dine venners eller Top 20 i verden. Noget helt specielt er på disse leaderboards, at du kan se, hvordan topspillerne har spillet, idet du kan vælge replay for hele Top 20, hvilket blandt andet gør, at du hurtigt kan aflure en masse tricks, så du også selv får mulighed for at forbedre din score. Endnu en virkelig god idé!

Udfordring til dig selv

Game Room indeholder i sig selv 1000 achievement points men desværre ikke achievements for hvert enkelt spil, hvilket nærmest ville have fuldendt oplevelsen. Til gengæld introduceres et helt nyt medaljesystem, hvor du for hvert spil kan optjene op til 3 slags medaljer; Point Buster, Survivalist og Time Spender, og hver medalje indeholder 3 standardniveauer, bronze, sølv eller guld. En Point Buster-medaljer får du, hvis du kommer over en bestemt score i spillet, en Survivalist-medalje udløses, hvis du overlever i en bestemt tid, og Time Spender udløses, så snart du sammenlagt har spillet det pågældende spil i en bestemt tid. Der er bestemt udfordringer for de fleste, hvor guldmedaljer for flere af spillene ikke er så ligetil at klare. Idéen i sig selv med hele medaljesystemet, som også i høj grad knytter sig til spillets achievements, er glimrende og afløser ganske fint den eller skuffende mangel på spil-specifikke achievements.

Et kæmpe potentiale

Når man samlet set skal bedømme Game Room er det naturligvis ikke kun for det, som leveres ved launch men for hele det potentiale, der er i selve konceptet. At åbne mulighed for så mange klassikere er en stor kvalitet i sig selv, og det er endnu uvist, hvor mange platforme, der vil blive udgivet spil fra. Var der nogen, der hviskede Amiga og Commodore 64? Ganske få kritikpunkter, hvoraf de fleste med sikkerhed vil blive rettet med tiden, bringer ikke en topkarakter i fare, for Game Room er en næsten uforbeholden positiv oplevelse. En nøjagtig gengivelse af både grafik og lyd, et fornuftigt prisleje, replays af topspillernes spil, udfordringer til vennerne, leaderboards samt hele medaljesystemet gør tilsammen Game Room til en af de mest visionære nyskabelser til Xbox 360. Bravo, Microsoft!

Launch-titlerne

Her følger de 30 launchtitler. Du kan sikkert godt komme i i tanker om et par stykker, du hellere ville have set på listen!

Arcade
Asteroids Deluxe (Atari 1980)
Battlantis (Konami, 1987)
Centipede (Atari, 1980)
Crystal Castles (Atari, 1983)
Finalizer (Konami, 1985)
Gravitar (Atari, 1982)
Jungler (Konami, 1981)
Lunar Lander (Atari, 1979)
Red Baron (Atari, 1980)
Road Fighter (Konami, 1984)
Scramble (Konami, 1981)
Shao-lin’s Road (Konami, 1985)
Super Cobra (Konami, 1981)
Tempest (Atari, 1980)
Tutankham (Konami, 1982)

Atari 2600
Adventure (1980)
Combat (1978)
Millipede (1984)
Outlaw (1978)
Realsports Tennis (1983)
Star Raiders (1982)
Yar’s Revenge (1981)

Intellivision
Armor Battle (1979)
Astrosmash (1981)
Football (1980)
Mountain Madness: Super Pro Skiing (1988)
Sea Battle (1980)
Space Armada (1981)
Space Hawk (1982)
Sub Hunt (1982)

Gamesector Anbefaler

Om Thomas Heine Bech

Thomas har været spilanmelder på Gamesector siden 2007 og anmelder for det meste spil til Xbox One. De foretrukne genrer er sport, bilspil, adventure, puzzle, platform, action og RPG (tja, det er vel næsten det hele), men hjertet banker især for de gamle 80'er-klassikere. Favoritspil på Xbox-konsollerne: Rayman Origins, Plants vs. Zombies, Tom Clancy's G.R.A.W., Pure, Game Room, Scramble, Limbo, Braid, Trials HD, Just Cause, Burnout Revenge, Raiden Fighters Aces og Pinball Hall of Fame: The Williams Collection.