Score: 7
Udkommer til:
Anmeldelsen dækker:


Udgiver(e):
PEGI 3+

Det er legetøjsfirmaet Hasbro som har Littlest Pet Shop på samvittigheden – et tøset univers med dyrefigurer bragt ud i ekstreme grader af sødme, som får et kilo sukker til at blegne. Electronic Arts har udviklet konsolspillet som gør legetøjets univers levende. Ja. Herregud, det hele kan ikke handle om zombier og amerikanske elite-soldater. De små piger skal også have et konsolspil på ønskelisten og hvis de i forvejen er fans af Littlest Pet Shop konceptet, så bliver de overhovedet ikke snydt med dette spil.

Store blanke dyreøjne

Man kan ikke just klandre spildesignerne for at tingene ser ud som de gør i Littlest Pet Shop Friends. Det hele er – åh- så nuttet, og – ih – så sødt, for stort set drejer denne øvelse sig om at tolke legetøjets univers og gøre det til en levende interaktiv spiloplevelse, kombineret med en sund forståelse for den rette målgruppe. Spillet er åbenlyst tiltænkt de unge piger, omtrent i børnehavealderen – dem som bare ikke kan få nok Hello Kitty på deres pinkfarvede børneværelse. På disse præmisser er det faktisk lykkedes Electronics Arts at sælge billetten til de kunstige kæledyrs pastelfarvede verden.

Bestanddelene i Littlest Pet Shop Friends består af minispil, shopping og fri leg – alt det som småpiger, forventningsvist, elsker. Som udgangspunkt får spilleren to figurer, en hund og en fugl på en mission hvor de skal holde en fest. Det udføres ved at løbe rundt i varierende områder; i byen, på landet, i skoven, m.v., og deri udføre en række små simple missioner. Minispillene er letforståelige og mest selvforklarende. Selvom det kræver at den (antageligvis) uerfarne spiller skal lærer nye spilleregler hver gang, så er succesoplevelsen ikke svær at opnå. Målet og metoden er oftest rimeligt åbenlyse – selvom der i enkelte tilfælde kræves lidt forældrehjælp for at komme i gang.

Der er frit lejde for at bevæge sig rundt i kæledyrenes univers. Man kan udforske miljøet og finde oplyste hotspots, som indeholder en uforpligtende lille leg, men man kan også følge spillets indbyggede målsætning. Stort set er det meget, meget svært at fejle – hvilket er lige som det skal være for denne type spil. Efterhånden som spilleren bliver guidet rundt i det sukkersøde univers, folder mulighederne sig gradvist ud, flere døre åbnes og udfordringerne hæves en smule, nøje afstemt med de erfaringer spilleren opbygger. Det er i det hele taget et ganske afbalanceret børnespil.

Styringen kunne godt efterlade lidt at ønske. Det føles ikke helt så glidende som vi efterhånden er vant til fra andre spil, og figurerne har en uheldig evne til at stå i vejen for hinanden i trænge indendørs rum. Kontrollen er skåret helt ind til benet, for det eneste man kan gøre er at løbe i ét tempo. Man kan kun hoppe eller udføre andre handlinger i særligt udvalgte hotspots, så man skal ikke være alt for krævende før den smalle kontrol føles meget begrænsende. Det har formentligt været et nødvendigt offer fra udviklernes side, af hensyn til spildesignets simplicitet.

Alt godt for slyngveninder
Alt i Littles Pet Shop Friend handler om at hygge sig, være rare og hjælpe hinanden. Her er ingen svigt, konkurrencer eller sørgmodighed. Alt er lutter lykke, fest, og søde sager. Bortset fra at spillet ikke dyrker nul-sukker politikken, så er det pædagogisk korrekt på højeste niveau. Meget passende kan det spilles af to personer – man forestiller sig snildt to veninder. Der skal forhandles lidt på uskadelige niveauer om hvilke bygninger der skal besøges, og hvordan de skal underholde sig – skal vi gå på shopping eller spille minispil? Det kræver en smule enighed, men stort set er det umuligt at forestille sig hvordan nogen kan blive uvenner i Hasbros kandiserede legetøjsunivers.

Littlest Pet Shop Friends har danske tekster, men ikke dansk tale. Dialogen består faktisk kun af ret belastende dyrelyde. Det fjerner naturligvis en smule af udbyttet, såfremt spilleren ikke er tekst-kyndig. Historien må derfor forklares med forældrenes hjælp, men det kan sagtens spilles uden at få afklaring på teksterne. Det næste mål er tydeligt oplyst, brugen af Wii remoten er forklaret visuelt og retningen til det næste mål fremgår på et simpelt kompas. Man skal virkelig lede længe efter en barriere.

Et spil som Littles Pet Shop Friends handler primært om at overføre konceptet fra legetøjet til et computerspil på bedste vis. Er børnene fans af figurerne fra legetøjsbutikkerne, så bliver de ikke snydt med denne spiludgivelse. Det er et ufarligt og let spilleligt koncept, optimeret til at (pige) børn selv kan finde vejen frem. Det har en særdeles snæver markedsappel, som så til gengæld passer fortrinligt til sin kernemålgruppe. Naturligvis selvsagt, at alle andre burde holde sig langt væk.

Om Torben Andersen