Score: 9
Udkommer til:
Anmeldelsen dækker:

Udvikler(e):
Udgiver(e):
PEGI 18+PEGI Bad LanguagePEGI DrugsPEGI Violence

The Lost and Damned var første episodeudvidelse til det uhyre populære GTA IV. Det udkom tilbage i februar, og for få dage siden blev den anden og sidste udvidelse, The Ballad of Gay Tony, så udgivet som download på Marketplace. Samtidigt har Rockstar Games udgivet en fysisk skive, Episodes from Liberty City, som indeholder begge historier, og var du vild med GTA IV, så får du med disse udvidelser alt, hvad hjertet kan begære af action, vold, narko, sex, spænding og feeed musik!

2-i-1

Ja, hele to spil på én skive er, hvad Rockstar har valgt at smide i denne udgivelse. Episoderne kan downloades separat på Xbox Live Marketplace, hvor det dog kræves , at man har det oprindelige GTA IV, mens man med denne skive får 2 spil, som kan afvikles direkte og uden at have GTA IV i samlingen.
Selv om det er et stykke tid siden, at GTA IV udkom, er det stadig et af de mest populære spil på Xbox 360, og hele 2 udvidelser, hvoraf den ene dog ikke er helt ny, er lige hvad vi har manglet.

De fortabte børns sandkasse
The Lost and Damned udgør første halvdel af Episodes from Liberty City og udkom helt tilbage i februar 2009 som downloadable content på Xbox Live Marketplace. I The Lost and Damned spiller du jøden Johnny Klebitz, omskåret vicepræsident i rockergruppen The Lost. Efter at din boss, Billy Grey, efter et længerevarende ophold på en afvænningsklinik, dukker op igen og fortsætter sin gamle irrationelle og aggressive lederstil, er der lagt op til konflikter – både internt i The Lost men så sandelig også med de andre grupperinger, der huserer i Liberty City.

I forhold til det oprindelige GTA IV er der en ret anden stemning i The Lost and Damned. Den er langt mere rå og brutal, og i modsætning til GTA IV er det sværere at finde sympati hos hovedpersonerne. Ikke at de ikke er interessante, men de er så brutale, at man sommetider må sluge et par kameler for at komme videre i spillet. Historien i sig selv er dog virkelig glimrende, og det er en helt speciel følelse at køre i formation på sin Harley med sine brødre fra gruppen. The Lost and Damned byder på flere våben, flere køretøjer og et væld af rigtig spændende sidemissioner, og der er vel nok til minimum 10 timers spil i selve hovedhistorien, som uden at afsløre for meget også involverer flere af karaktererne fra det oprindelige GTA IV. Små minigames som eksempelvis armlægning eller kortspillet high-low giver også krydderi til gameplayet.
Foruden singleplayer-delen introduceres en række nye multiplayer-modes, som er endnu mere interessante end de ellers glimrende modes i det oprindelige spil. Heraf skal især nævnes Chopper vs. Chopper, hvor du på din kværn drøner igennem checkpoints, men du jages af en helikopter, som din modstander styrer - ganske syret og yderst underholdende! En anden af de interessante modes er Own the City, hvor du mod et modstanderhold fra de rivaliserende Angels of Death skal forsøge at erobre territorier, som er besat af AI-modstandere. Alt i alt er tilføjelserne til multiplayer-delen helt klart noget, der trækker opad og vil være med til at forlænge spillets levetid ganske betydeligt.

Bøssen og bumsen
I The Ballad of Gay Tony er du Luis Lopez, en hårdkogt og meget cool assistent og bodyguard for natklubejeren Anthony Prince - eller på bøssebarerne og alle andre steder bedre kendt som Gay Tony. På facaden er Gay Tony på den gyldne gren, men kradser man lidt i den, afsløres en horribel økonomi med gæld til skattevæsenet og lånehajer og gangstere, der hele tiden presser på og forsøger at overtage Gay Tonys rolle som nattelivets ukronede konge. Det er i rollen som Luis Lopez således din opgave at klare paragrafferne for Gay Tony, og spillet indeholder en fantastisk underholdende historie af cirka samme længde som The Lost and Damned, samt et hav af næsten overdrevent actionfyldte missioner. Karaktererne i The Ballad of Gay Tony er - i endnu højere grad end både det oprindelige GTA IV og The Lost and Damned – gennemarbejdede, og det er ikke svært hurtigt at føle sympati for både Tony og Luis. Endnu engang involverer historien gamle kendinge og involverer således personer fra såvel GTA IV som fra The Lost and Damned. En rigtig lækker feature, hvis man altså har spillet forgængerne. Som i The Lost and Damned byder The Ballad of Gay Tony også på en række nye mini-games, bl.a. boksning eller - helt i spillets ånd - et dansespil!

Multiplayermæssigt er The Ballad of Gay Tony ikke på samme måde som The Lost and Damned nyskabende, og de nye modes virker snarere som en finpudsning af de oprindelige multiplayer-modes fra GTA IV. Til gengæld introducerer Rockstar med The Ballad of Gay Tony nu en evaluering af hver mission i, dvs. du får points for, hvor godt har du klaret missionen i forhold til eksempelvis præcision og tidsforbrug, og efterfølgende har du – ligeledes om en ny og lækker feature – mulighed for at gennemspille allerede gennemførte missioner igen, hvilket virker naturligt, da de er knyttet tæt sammen med flere af spillets achievements. Alt i alt er The Ballad of Gay Tony en formidabel afslutning på det spil, der om noget har sat standarden for sandkassespil på Xbox 360.

En slidt motor
Grafisk ligner både The Lost and Damned og The Ballad of Gay Tony det oprindelige spil. Den samme grafikmotor afvikler spillet ganske flydende, men det er tydeligt at se, at det er et stykke tid siden, at GTA IV udkom. Der er lidt for mange kanter på overalt, og man må nok erkende, at grafikmotoren har set sine bedre dage. Bevares, ud fra den motor, man har haft til rådighed, er grafikken nærmest optimal med perfekt farvesammensætning og lysforhold. I The Lost and Damned er der endvidere lagt et filter på, som gør farverne en smule mere grumsede. Det virker faktisk nogenlunde overbevisende og skaber en stemning, der passer fint til historien. Mellemsekvenserne er til gengæld på ingen måde ude af trit med dagens standard og supplerer historierne fortrinligt.

Lydmæssigt er Episodes from Liberty City ganske som i GTA IV helt til topkarakter. Musikken er The Lost and Damned er selvfølgelig meget rocket, og det er da også en ganske fed fornemmelse at drøne rundt på chopperen til tonerne af Bon Jovi’s Wanted Dead or Alive. I Ballad of Gay Tony er det helt i takt med stemningen i spillet mere den discoprægede musik, der på fornem vis ledsager spillet, og igen er musikken med til at skabe den helt rigtige stemning. I begge udvidelser er stemmeskuespillet og den dertil hørende dialog helt formidabelt udført og er med til at give alle personerne karakter, og det fortsætter således det formidable stemmeskuespil fra GTA IV og oser simpelthen af professionalisme.

Must-buy!
Episodes from Liberty City er nok den mest komplette udvidelse til en toptitel, der er set på Xbox 360. To spil, som hver for sig sagtens kunne gå som selvstændige retail-titler, kan købes samlet i denne udgivelse eller downloades hver for sig på Xbox Live Marketplace. To fantastiske, spændingsmættede og til tider morsomme og meget forskellige historier, hvor jeg nok vil vurdere The Ballad of Gay Tony som en lille smule bedre/sjovere/mere gennemarbejdet end The Lost and Damned i det samlede indtryk, lækre multiplayer-udvidelser, flot grafik på en lidt slidt motor og musik af høj kvalitet samt et stemmeskuespil, der sjældent er hørt bedre, er medvirkende til, at Episodes from Liberty City anbefales som et must for alle fans af sandkassegenren i almindelighed og af GTA IV i særdeleshed.

Gamesector Anbefaler

Om Thomas Heine Bech

Thomas har været spilanmelder på Gamesector siden 2007 og anmelder for det meste spil til Xbox One. De foretrukne genrer er sport, bilspil, adventure, puzzle, platform, action og RPG (tja, det er vel næsten det hele), men hjertet banker især for de gamle 80'er-klassikere. Favoritspil på Xbox-konsollerne: Rayman Origins, Plants vs. Zombies, Tom Clancy's G.R.A.W., Pure, Game Room, Scramble, Limbo, Braid, Trials HD, Just Cause, Burnout Revenge, Raiden Fighters Aces og Pinball Hall of Fame: The Williams Collection.