Score: 7
Xbox Live Arcade
Udkommer til:
Anmeldelsen dækker:

Udvikler(e):
Udgiver(e):
PEGI 3+

Xbox Live Arcade er stedet, hvor bl.a. retro-nørder kan få lov at boltre sig i mange af deres favorit arcade-klassikere, og nu er endnu en af slagsen blevet tilgængelig. Arkanoid satte for 23 år siden standarden inden for breakout-genren og udgives nu i en tilsyneladende lettere moderniseret udgave. Det grundlæggende gameplay er dog heldigvis intakt, og vi tager derfor med glæde en tur tilbage til 1986!

Hvem sagde Pong?

Der er ingen tvivl om, at Taitos første breakout-spil, Breakout fra 1978, var kraftigt inspireret af det simple men revolutionerende Pong fra 1972. Bold og bat var hovedingredienserne, og i stedet for en modstander med et tilsvarende bat, var modstanden nu brikker, der skulle rammes.

Siden da har vi set utallige mere eller mindre vellykkede forsøg på kloner inden for genren, men Arkanoid er nok den mest velkendte titel af dem alle. Taito har nu (og heldigvis for det) konverteret det originale Arkanoid fra 1986 til Xbox Live Arcade.

Gameplayet er præcist som vi husker det. Man styrer et bat i bunden af skærmen (egentlig er det forkert at kalde det et bat, det er faktisk et rumskib ved navn Vaus), og ved at ramme en kugle, som derved skydes opad, skal man forsøge at ramme de brikker, som er placeret ovenover. Nogle brikker skal rammes to gange, før de forsvinder, de fleste skal blot rammes en enkelt gang og nogle brikker kan slet ikke gå i stykker. Til at gøre livet lidt sværere for dig, dukker der engang imellem nogle fjender op, som dog forsvinder ved at blive ramt af enten kuglen eller dit bat, men når kuglen rammer dem, skifter de retning, hvilket godt kan få dig lidt ud af fatningen.

Styringen styrer!
Man bevæger sit bat med venstre stick eller D-pad’et, og går det for langsomt, kan man holde RB eller LB inde. Dette bevirker, at battet bevæger sig med dobbelt hastighed, og holder man både RB og LB inde samtidigt, får du firedobbelt hastighed. I forhold til den vel nok optimale måde at styre denne type spil på, vha. en trackball, fungerer denne måde utrolig godt, og er RB og LB ikke bekvemt for dig, har du mulighed for vælge 2 andre controller-konfigurationer.

Engang imellem falder der power-ups ned, som du skal fange med dit bat. Disse er helt klassiske power-ups fra det første Arkanoid, E g Ekstra langt bat, S gør kuglen Slow, L giver Dig laser, så du selv kan skyde brikkerne og D Deler kuglen i 8 kugler. Faktisk så man først denne 8-deling i Arkanoid: Revenge of Doh fra 1987, hvor kuglen i det første Arkanoid kun blev delt i 3 kugler.

Spillet består af 2 Episoder med hver 31 baner samt en end-of-episode boss. I Episode 1 er banerne stort set alle identiske med banerne fra det første Arkanoid, og de bliver naturligvis sværere og sværere efterhånden. Du kan vælge 3 sværhedsgrader, samt om du vil spille med et bestemt antal liv eller et bestemt antal ”saves” på hver bane, hvor din bold ryger op igen, hvis du ikke rammer den. Derudover kan du vælge at slå fjenderne fra, hvis de bliver for irriterende.

Foruden de 2 x 31 episoder, er Episode 3 og 4 også forberedt. De er ikke udgivet endnu og vil senere kunne downloades (sandsynligvis mod ekstra betaling). Spillet koster 800 MS Points (72 kr.), hvilket er fuldt ud acceptabelt, da Arkanoid Live! er det sjovt spil, man gerne vender tilbage til, når det først er gennemført.

Nu også multiplayer
I Arkanoid Live! kan man også spille mod en anden modstander eller CPU’en, enten lokalt eller via Xbox Live. Der er 2 modes, Bust All, hvor man skal ramme alle brikkerne før modstanderen (split-screen), eller Bust Color, hvor man blot skal fjerne brikker af en bestemt farve. Det er ikke det helt store, online-delen byder på, men alt i alt er det ok, og det er faktisk ret sjovt at kæmpe ”på tid” mod en levende modstander.

Grafik og lyd er naturligvis poleret ifht. originalen, men det ligner stadig meget, og lydeffekter samt intro-jingle lyder stort set som originalen. En hårdtpumpende melodi drøner derudad under spillet, men den virker egentlig ikke specielt generende og passer sådan set fint til spillet.

Solid titel
Arkanoid Live! er en glimrende konvertering, hvor det allervigtigste – styringen - virker helt og aldeles problemfrit. Grafik og lyd er der ikke så meget at skrive hjem om, det ligner og lyder som i de gode gamle dage, og med 62 baner samt muligheden for senere at hente endnu flere, skulle underholdningen være sikret i en lang periode fremover. Muligheden for at dyste online er fin men gør ikke det helt store ved helhedsindtrykket, men alt i alt får vi med Arkanoid Live! en solid titel, der er alle pengene værd.

Om Thomas Heine Bech

Thomas har været spilanmelder på Gamesector siden 2007 og anmelder for det meste spil til Xbox One. De foretrukne genrer er sport, bilspil, adventure, puzzle, platform, action og RPG (tja, det er vel næsten det hele), men hjertet banker især for de gamle 80'er-klassikere. Favoritspil på Xbox-konsollerne: Rayman Origins, Plants vs. Zombies, Tom Clancy's G.R.A.W., Pure, Game Room, Scramble, Limbo, Braid, Trials HD, Just Cause, Burnout Revenge, Raiden Fighters Aces og Pinball Hall of Fame: The Williams Collection.