Score: 6
Udkommer til:
Anmeldelsen dækker:

Udvikler(e):
Udgiver(e):
PEGI 12+PEGI Bad LanguagePEGI Violence

Der er en ren bølge af børnebøger, der i øjeblikket bliver filmatiseret. Harry Potter filmene startede denne bølge, og siden er kommet Narnia og Det gyldne kompas. Når sådan en film udgives, er det standard at der følger et spil med. Ofte virker spillet ikke særlig velovervejet, men virker som noget der er lavet, fordi det skal der bare være. Nu er Spiderwick Krøniken i biograferne, og vi kigger på om det medfølgende spil er værd at overveje.

Fra bog til film til spil

I spillet begynder du som drengen Jared i dit nye hjem, som tidligere var beboet af Arthur Spiderwick. For mange år siden opdagede Arthur Spiderwick en hemmelig verden, som eksisterede overalt omkring os, og denne opdagelse skrev han ned i en bog, som Jared finder. I spillet bliver hele denne historie fortalt gennem scener fra filmen. Spiderwick huset er et mørkt og egentlig ret uhyggeligt sted. Når du går rundt i huset, kan du bruge og undersøge mange objekter i huset. Der er rigtig mange ting at undersøge, og i starten af spillet kan man bruge meget tid på dette. De fleste af objekterne kan man dog ikke bruge endnu, men dem skal man bruge senere i spillet.

Kontrollen med Jared virker er ret simpel. Venstre joypad kontrollerer Jared, højre joypad styrer kameraet, x er din angrebsknap (dit første våben er en gammel knækket kost), firkant bruges til at undvige med og cirklen bruger du til at undersøge og bruge objekter. Trekanten får du først brug for senere, når Jared lærer magi af skovnymferne. Det er altså ikke kompleksitet i kontrollen der er udfordringen i spillet, og det er helt sikkert et bevidst valg fra Stormfront Studios. De er godt klar over at målgruppen er børn, både de små og de store og de har lavet et kontrolsysten, som alle vil kunne finde ud af.

Udfordringen i Spiderwick Chronicles ligger i gåderne, opgaverne og labyrinterne, som man skal kæmpe sig igennem. Opgaverne og gåderne er rigtig godt skruet sammen, og det kræver omtanke at komme igennem dem. I starten er de meget simple, men de bliver sværere og sværere efterhånden som man kommer længere og længere ind i spillet. Når jeg siger, at de er godt skruet sammen, så er det stadig med målgruppen i tankerne. Voksne og ældre børn vil nok finde dem rigelig nemme, men det vigtigste må også være at de fleste børn vil finde udfordring i dem.

Du starter som sagt med at kontrollere Jared, men i løbet af spillet får du også lov at styre hans 2 søskende Simon og Malory, samt det lille muse-lignende væsen, Thimbletack, som Jared opdager lever i væggene i det gamle hus. Det er som Thimbletack at du skal manøvrere dig igennem labyrinterne i spillet, og nogle af dem er faktisk ret krævende og underholdende. En stor del af gåderne i spillet kræver en god hukommelse, da man gerne skal huske tilbage på ting eller hændelser fra tidligere.

Efterhånden som du kommer længere i spillet, vokser din liste med opgaver og ting du render rundt med. Det bliver dog aldrig uoverskueligt, da det er rimelig nemt at bladre rundt i opgaver og ting i menuen, hvilket gøres med L1 or R1, så man nemt kan finde de oplysninger man har brug for. Spillet er temmelig stort og der er masser at udforske, og Jared lærer nye ting jo længere man kommer i historien. Ud over magi, som jeg har nævnt, så får han blandt andet også en slangebøsse han kan rende rundt og skyde med. Der er hele tiden masser af ting at lave og masser af steder at udforske, og jeg blev faktisk lidt forbavset over hvor stort spillet egentlig er.

Grafik og lyd i spillet er ganske god. Det er solidt og gennemarbejdet. Begge dele låner kraftigt fra filmen og det er der bestemt ikke noget i vejen med. Som i alle de andre PS2 spil der udkommer i denne tid med så mange nyere konsoller, så begynder PS2 konsollen at vise sin alder, men den kan bestemt stadig lege med og levere pæn og gedigen grafik.

Spiderwick Chronicles er et eventyr spil for børn, og udforskning er det primære. Leder man efter et spil med masser af action, så bør man nok undgå det. Det kræver tålmodighed og en lyst til at udforske alt omkring sig, i stedet for at skyde alt eller rende rundt og lede efter noget at slås med. Det er tydeligt, at målgruppen er børn og det kan ærgre at spillet ikke er oversat til dansk. Er man en ørn til engelsk, så vil man nok finde selve spillet lidt for nemt (men stadig underholdende), men det var et oplagt spil at få oversat, så alle i målgruppen kunne få fornøjelse af det.

Om Frank F. Pedersen

Frank har anmeldt spil i mange år og må nok betegnes som en veteran i branchen. Har anmeldt for Jubii Games og Spilzonen inden han kom til Gamesector. Han kaster sig gerne over alle typer spil og på alle formater, hvis han kan få fingre i det. Det er dog rollespil og mmorpg's der er hans foretrukne.