Talkman

Score: 5
Udkommer til:
Anmeldelsen dækker:

Udvikler(e):
Udgiver(e):
PEGI 3+

Idéen bag Talkman er fremragende. Forestil dig at du kan bære en tolk rundt i lommen på ferien i udlandet, uden at skulle bruge evigheder på små parlører og den rigtige udtale. Din PSP vil altid være der til at hjælpe med at spørge om vej til stationen, sniksnakke med en lokal eller forklare en læge hvorfor man har ondt i maven. Talkman forsøger at gøre dette muligt.

Desværre er det ikke gået lige efter planen. Talkman er godt nok et oversættelsesprodukt, og med den medfølgende mikrofon kan man indtale sætninger på engelsk som så skal oversættes til enten fransk, italiensk, spansk, japansk eller tysk. Umiddelbart lyder det jo fremragende, men desværre er produktet ikke opbygget særlig elegant. Man skal i det hele taget ikke få armene for højt op, for man skal væbne sig på ofte at skifte menuer, og samtidig skal man forklare personen, man taler med, at der vil gå lidt tid med at svare - med mindre man bevidst holder sig indenfor ét bestemt emne såsom at shoppe, gå i byen eller finde vej til et mål.

Den europæiske version indeholder altså gode muligheder for både at uddele verbale skaller til irriterende italienere på grønsværen eller bede japanske turister om at skrubbe af fra Den Lille Havfrue, herunder 3000 forskellige sætninger i de forskellige sprog. 28 forskellige situationer er repræsenteret i Talkman - reelt set emner, som sætningerne berør - og de er for eksempel sightseeing, lufthavn eller hotel. Når man vælger en af disse, kan man så tale ind i den lille, smarte mikrofon og den blå fugl, Max, som er Talkmans tolk, vil så finde det bedste udvalg af sætninger, som den tror man tænker på. Man vælger en, og så vil pipfuglen sige sætningen på den anden persons sprog.

God idé, men...

Det kan hurtigt blive en rodet affære at finde den rigtige sætning, netop fordi der kun er lidt over 3000 forskellige at vælge imellem. Ofte er Max helt ved siden af. For eksempel kan man under taxa-kategorien bede om at blive kørt til togstationen, og i stedet foreslår Max at man vil sige at man vil tage flyet. Prøv endda at sige at man er taget som gidsel under nødsituationer, og den blå fugl tror såmænd at man siger at trafiklyset var altså skiftet til grønt. Eksempler som disse hober sig efterhånden op, og man konkluderer med gru i stemmen at teknologien endnu føles halvt bagt. Det må da være knap så sjovt at ligge på et japansk hospital med maveinfektion og folk tror, at man har vredet om på anklen.

Det kunne måske have hjulpet at frigive forskellige versioner med kombinationer af hvert af sprogene, således at der ville være plads til en bunke andre sætninger. Der er mulighed for at man kan få en liste med de mest almindelige sætninger under hver kategori, så man kan danne sig et overblik, hvor langt man kan gå i en samtale, men værre bliver det straks når personen giver sit svar og man ikke forstår et kvæk.

Spil dig varm

To forskellige spil forsøger at undervise i de forskellige sprog. Der er både et forståelsesspil og et udtalespil, der hver for sig fungerer som små undervisningsprogrammer. I udtalespillet læser Max en sætning op på fremmedsproget, man har valgt, og det gælder så om at gentage det og modtage en vurdering efterfølgende - på hvor god accent man har. Det er faktisk ganske sjovt. Forståelsesspillet fungerer lige modsat. Det er nemlig både irriterende og svært at gå til. Max siger fem forskellige sætninger på det fremmede sprog, og man er tvunget til at vente på at disken indlæser hver enkelt. Dernæst gælder det så om at gætte sætningens betydning på engelsk - og herefter bliver man bedømt af nogle fugle. Spillene pepper den samlede oplevelse med Talkman lidt op, men det er kun overfladisk hvor meget man egentlig får ud af det. Man har jo købt produktet for at kunne bevæge sig i udlandet uden parlør!

Langt fra parlør-niveau

Essensen ved Talkman er at man hurtigt kan oversætte sætninger mellem sit eget sprog og et fremmedsprog, men desværre fungerer produktet ikke optimalt som hverken tolk, undervisningsprogram eller spil. Det er en skæv blanding af det hele, men kan man leve med konstant at skulle bladre igennem menuer, tale som en sindssyg ind i den medfølgende mikrofon og kun få det halve resultat ud af den anden ende, så kan Talkman til nøds anbefales. Idéen var fremragende - resultatet er middelmådigt.

Om Lars Haslev