Score: 8
Udkommer til:
Anmeldelsen dækker:

Udvikler(e):
Udgiver(e):
PEGI 3+

OutRun 2006: Coast 2 Coast er det første ægte OutRun spil på PlayStation 2. Det er en samling af de to nyeste spil i OutRun serien, OutRun 2 og OutRun 2 SP og et spil som enhver arcaderacerfan bør eje.

For 20 år siden udgav Sega en arkaderacer, som skulle vise sig at blive et af de vigtigste spil nogensinde. OutRun tog alle med storm og satte målestokken for, hvordan arkaderacere skulle laves de næste mange år frem i tiden. OutRun er udkommet i et utal af forskellige udgaver, til et utal af forskellige platforme, lige fra Atari ST, Game Gear, Commodore 64, Mega Drive til Sega Master System, Amiga og ZX Spectrum.

Den svære efterfølger

Der skulle alligevel gå næsten 18 år før der udkom en ægte efterfølger til OutRun; der er udkommet mange spinoff's af originalen, bl.a. Turbo OutRun og OutRun 2019, men altså ingen ægte efterfølger. OutRun 2 udkom først i arkadehallerne og mod slutningen af 2004 udkom spillet så til Xbox. Kort efter udgav Sega OutRun 2 SP, som nærmest kan betegnes som en udvidelse til OutRun 2, med en række nye og fremragende baner og et par ændringer til OutRun 2 gameplayet. OutRun 2 SP udkom kun i arkadehallerne, men nu er OutRun 2006: Coast 2 Coast endelig udkommet til konsollerne og det er nærmest to spil i et, nemlig OutRun 2 og OutRun 2 SP, viklet godt ind i hinanden. Når jeg siger "viklet godt ind i hinanden" er det fordi, at det ikke blot er de to spil som ligger ved siden af hinanden på PlayStation 2 skiven. Man kan spille det originale OutRun 2, men nu med OutRun 2 SP forbedringerne, man kan spille den originale OutRun 2 SP arkademaskine og nogle blandede gamemodes, bl.a. den omfattende Coast 2 Coast missionsbaseret gamemode, som blander baner fra både OutRun 2 og OutRun 2 SP. Har man ligeledes PSP versionen af spillet, kan man koble de to versioner sammen, så man kan forsætte sit spil mens man er på farten og når man kommer tilbage til sin PlayStation 2, kan man fortsætte sit spil der. Der er desuden en online gamemode for op til 6 spillere.

Sådan skal arkaderacere være

Glem alt om Burnout og Need for Speed - OutRun 2006: Coast 2 Coast er rendyrket arkaderace. Glem også alt om store karriere modes, alt om at skamtune din bil til det ukendelige og alt om realisme i styring og bilfysik - det finder du ikke noget af her. Man hopper ned ved siden af sin blonde kæreste i sin valgte Ferrari og suser så af sted gennem den tætte trafik i smukke omgivelser - that's it - næsten da. Strukturen i OutRun 2006: Coast 2 Coast er lidt anderledes end hvad man kender fra andre spil. Der er faktisk kun to meget store baner i spillet, hver delt op i 15 mindre baner. Man kører igennem disse to store baner i en slags træstruktur - man starter altid samme sted og på et tidspunkt forgrener banen sig mod højre (høj sværhedsgrad) og mod venstre (lav sværhedsgrad) og man skal så vælge hvilken vej man vil tage igennem banestrukturen. Senere deler banen sig igen og man skal igen træffe et valg omkring, hvilken vej man vi gå igennem træet. Når man vælger en bestemt retning, vil man udelukke en række af banerne, så hvis man næste gang man kommer til det samme punkt og vælger den modsatte retning, vil man få adgang til dele af banen, som man ikke havde før. Det lyder måske lidt forvirrende men det giver god mening når man ser det for sig på skærmen - denne struktur betyder, at man har mulighed for selv at sammensætte sin rute og kan variere den som man ønsker. OutRun 2 til Xbox havde en dejlig tæt og præcis styring, desværre er styringen i OutRun 2006: Coast 2 Coast blevet ændret en smule. Den er langt mere følsom og man har ikke helt samme kontrol over bilen som tidligere, hvilket kan være lidt frustrerende, da OutRun altid har handlet om knivskarp og præcis styring.

Guf for fans

Man kan låse op for utallige godter som er kræs for specielt fans af spillemaskinerne. Dette gøres ved, at alle ens kørte miles bliver logget på ens profil og disse miles omsætte til penge, som man så kan gå amok med i spillets Showroom. Man kan bl.a. låse op for en opdateret og remixet version af det legendariske soundtrack og faktisk det originale soundtrack fra 1986 kan også gøres tilgængeligt. Man kan også åbne op for nye biler, nye bilklasser, ny farver til bilerne, spejlvendte udgaver af banerne samt nogle specielle udgaver af banerne hvor træstrukturen er rettet ud så man kommer igennem alle 15 sektioner i hver af de to store baner.

Gode baner, skuffende grafik

Som altid i OutRun er der også her i OutRun 2006: Coast 2 Coast fart på grafikken. Omgivelserne er opfindsomme og fyldt med gode detaljer, hvis man da ellers når at se dem i forbifarten og banerne er godt varieret - specielt de nye baner fra OutRun 2 SP er fremragende. De lækre Ferrarier er som altid flotte at se på, men det er desværre til at se på grafikken, at OutRun 2006: Coast 2 Coast er en multiplatform titel (det udkommer også til Xbox og PSP), da der er gået på kompromis med nogle ting, som gør grafikken mere grov og hakket at se på og den har ikke samme finish som vi så i OutRun 2 på Xbox.

Et herligt pust fra fortiden

OutRun 2006: Coast 2 Coast er en fremragende arkaderacer som alle med hang til arkaderace skal have stående på hylden, da det er et pust fra fortiden - man laver ganske enkelt ikke denne type racerspil mere. Styringen kræver en del tilvænning, menuerne er meget svære at finde rundt i (og har nogle utroligt irriterende lyde) og grafikken kan ikke helt følge med de andre arkaderacere på PlayStation 2. Spillet er en perle for alle os som husker og elsker OutRun, selv om det åd det meste af vores månedsløn fra avisruten nede på grillen i midten af 80'erne.

Gamesector Anbefaler

Om Palle Jensen