Score: 8
Udkommer til:
Anmeldelsen dækker:

Udvikler(e):
Udgiver(e):
PEGI 3+

OutRun 2006: Coast 2 Coast er en samling af de to nyeste OutRun spil, OutRun 2 og OutRun 2 SP. OutRun 2006: Coast 2 Coast er en glimrende arkaderacer men på trods af dobbelt så mange baner, flere biler og meget andet, er det ikke helt så komplet og gennemført som OutRun 2 - læs her hvorfor.

For 20 år siden udgav Sega en arkaderacer, som skulle vise sig at blive et af de vigtigste spil nogensinde. OutRun tog alle med storm og satte målestokken for, hvordan arkaderacere skulle laves de næste mange år frem i tiden. OutRun er udkommet i et utal af forskellige udgaver, til et utal af forskellige platforme, lige fra Atari ST, Game Gear, Commodore 64, Mega Drive til Sega Master System, Amiga, ZX Spectrum og faktisk også til PlayStation 2 i Sega Ages 2500 samlingen.

18 år senere

Der skulle alligevel gå næsten 18 år før der udkom en efterfølger til OutRun; OutRun 2 udkom først i arkadehallerne og mod slutningen af 2004 udkom spillet så til Xbox. Kort efter udgav Sega OutRun 2 SP, som nærmest kan betegnes som en udvidelse til OutRun 2, med en række nye og fremragende baner og et par ændringer til gameplayet - dem vender vi tilbage til. OutRun 2 SP udkom kun i arkadehallerne, men nu er OutRun 2006: Coast 2 Coast endelig udkommet til konsollerne og det er nærmest to spil i et, nemlig OutRun 2 og OutRun 2 SP, viklet godt ind i hinanden. Når jeg siger "viklet godt ind i hinanden" er det fordi, at det ikke blot er de to spil som ligger ved siden af hinanden på DVD skiven. Man kan spille det originale OutRun 2, men nu med OutRun 2 SP forbedringerne, man kan spille den originale OutRun 2 SP arkademaskine og nogle blandede gamemodes, bl.a. den omfattende Coast 2 Coast missionsbaseret gamemode, som blander baner fra både OutRun 2 og OutRun 2 SP. Man kan også spille over Xbox Live eller System Link for op til 6 spillere.

Dette er arkaderace

Glem alt om Burnout og Need for Speed - OutRun 2006: Coast 2 Coast er rendyrket arkaderace. Glem også alt om store karriere modes, alt om at skamtune din bil til det ukendelige og alt om realisme i styring og bilfysik - det finder du ikke noget af her. Man hopper ned ved siden af sin blonde kæreste i sin valgte Ferrari og suser så af sted gennem den tætte trafik i smukke omgivelser - that's it - næsten da. Strukturen i OutRun 2006: Coast 2 Coast er lidt anderledes end hvad man kender fra andre spil. Der er faktisk kun to meget store baner i spillet, hver delt op i 15 mindre baner. Man kører igennem disse to store baner i en slags træstruktur - man starter altid samme sted og på et tidspunkt forgrener banen sig mod højre (høj sværhedsgrad) og mod venstre (lav sværhedsgrad) og man skal så vælge hvilken vej man vil tage igennem banestrukturen. Senere deler banen sig igen og man skal igen træffe et valg omkring, hvilken vej man vi gå igennem træet. Når man vælger en bestemt retning, vil man udelukke en række af banerne, så hvis man næste gang man kommer til det samme punkt og vælger den modsatte retning, vil man få adgang til dele af banen, som man ikke havde før. Det lyder måske lidt forvirrende men det giver god mening når man ser det for sig på skærmen - denne struktur betyder, at man har mulighed for selv at sammensætte sin rute og kan variere den som man ønsker.

Løs styring

Styringen er sjovt nok blevet ændret en smule i forhold til OutRun 2 - desværre ikke til det bedre. Den er langt mere følsom og man har ikke helt samme kontrol over bilen som tidligere hvilket kan være lidt frustrerende, da OutRun altid har handlet om knivskarp og præcis styring. Som vi sagde i starten, introducerer OutRun 2 SP få nye ting til gameplayet - man kan nu f.eks. slipstreame, man taber ikke længere så megen fart hvis man rammer autoværnet og de andre biler på vejen og man kører nu mod en række rivaler som giver ekstra gode points når man overhaler dem.

Masser af godter

Ligesom i OutRun 2 kan man i OutRun 2006: Coast 2 Coast låse op for utallige godter som er kræs for fans af spillemaskinerne. Dette gøres ved, at alle ens kørte miles bliver logget på ens profil og disse miles omsætte til penge, som man så kan gå amok med i spillets Showroom. Desværre er nogle af de låste godter de samme som i OutRun 2, f.eks. en remixet og opdateret version af det legendariske soundtrack. Man kan nu også åbne op for nye biler, nye bilklasser, ny farver til bilerne, spejlvendte udgaver af banerne samt nogle specielle udgaver af banerne hvor træstrukturen er rettet ud så man kommer igennem alle 15 sektioner i hver af de to store baner.

Lidt skuffende grafik

Grafikken indeholder også små ændringer i forhold til OutRun 2 - både gode og dårlige. Der er mere fart på grafikken nu og vi har ikke oplevet de fald i hastigheden som vi oplevede i OutRun 2. Der er tilføjet lidt flere detaljer i omgivelserne, bedre gnister når bilen rammer autoværnet og andre småting. De lækre Ferrarier er som altid flotte at se på, omgivelserne er opfindsomme og farverige men desværre er det til at se på grafikken, at OutRun 2006: Coast 2 Coast er en multiplatform titel (det udkommer også til PlayStation 2 og PSP), da der er gået på kompromis med nogle ting, som gør grafikken mere grov og hakket at se på og den har ikke længere det bløde look som OutRun 2 havde, der udelukkende udkom til Xbox.

Stadig en fremragende racer

OutRun 2006: Coast 2 Coast er en fremragende arkaderacer som alle med hang til arkaderace skal have stående på hylden, da det er et pust fra fortiden - man laver ganske enkelt ikke denne type racerspil mere. Den nye og noget følsomme styring kræver en del tilvænning, menuerne er meget svære at finde rundt i og de har ikke samme polish som i OutRun 2 og at grafikken er lidt dårligere end det 1½ år gamle OutRun 2 er ikke acceptabelt. Selv om du har tæsket dig igennem OutRun 2, er der masser af nyt at komme efter i OutRun 2006: Coast 2 Coast, bl.a. OutRun 2 SP spillemaskinen og den nye Coast 2 Coast gamemode. Spillet er endnu en perle for alle os som husker og elsker OutRun, selv om det åd det meste af vores månedsløn fra avisruten nede på grillen i midten af 80'erne. OutRun 2006: Coast 2 Coast er en perle, den funkler blot ikke helt så klart som OutRun 2 gør.

Gamesector Anbefaler

Om Palle Jensen