B-17 Memphis Belle

Score: 7
Udkommer til:
Anmeldelsen dækker:


Udgiver(e):

Du har sikkert set filmen. Du har måske endda læst historien, hvis du som alle andre sunde og raske mænd i den vestlige verden har en naturlig interesse i krig. Nu giver Just Flight dig så chancen for at opleve begivenhederne selv. Dette er blot en af mange udvidelser til Microsoft Flight Simulator 2004 og Combat Flight Simulator 3.

Lidt Historie

Hvis du ikke lige ved hvad jeg taler om, når jeg snakker om "Memphis Belle", så er det sikkert fordi du ikke er videre interesseret i Anden Verdenskrig. Memphis Belle er kælenavnet for en B-17F bombemaskine (helt præcis B-17F nummer 41-24485), der gennemførte 25 togter over det besatte Europa i 1943. Det var faktisk den anden bombemaskine, der gennemførte en hel "tour" (den første var Hell´s Angels, der gennemførte en 25 missioners Tour, 6 dage før Memphis Belle). Det vandt besætningen og maskinen betydelig berømmelse, hvorfor de tilbragte resten af krigen med at flyve mellem amerikanske byer på en såkaldt "buy war bonds" propaganda tour. Ja det er jo alt sammen udmærket, men hvorfor fortæller jeg dig det? Det gør jeg fordi du nu kan komme til at opleve Memphis Belles historie fra førersædet, hvis du ellers ejer Microsoft Flight Simulator 2004 eller Combat Flight Simulator 3.

Udvidelsen her er stort set kun interessant hvis du har Combat Flight Simulator 3. For der kan du spille alle 25 bombetogter, korrekt genskabt helt ned til de mindste historiske data. Alt er genskabt så realistisk som overhovedet muligt og man har ikke sparet på de historiske data. Fjendtlige jagerfly angriber formationerne af bombefly på de samme steder, fra de samme retninger og på de samme tidspunkter, som de gjorde det i virkeligheden og vind, vejr, bombehøjde, bombelast og mængden af beskydning fra jorden er korrekt genskabt efter de historiske kilder om missionerne. Det burde får historiefans til at falde bagover af begejstring. Men det bliver bedre endnu. Udover at flyve bombemaskinen kan du også bemande de andre poster ombord, såsom navigatør, bombeudløser eller bemande en af de forskellige skyttepositioner i et forsøg på at holde jagerflyene fra livet.

Togterne er meget forskellige og går fra Bassingborn luftbasen i England til mål som værfterne i Kiel eller ubådsbasen ved Brest. Der er angreb på industri, baser, lufthavne og så videre. De fleste af missionerne udføres sammen med en hel eskadrille af B-17F bombemaskiner og der er nu noget bjergtagende ved at styre en flyvende fæstning midt i en flok på 11 andre bombemaskiner, der flyver i tæt formation. Selve fysikken og teknikken er fantastisk godt genskabt. Nu har jeg aldrig fløjet en rigtig B-17F, men den virker tilpas tung og uregerlig i Memphis Belle, så man får virkelig indtrykket af at man flyver en flyvende fæstning. Det gør man også når man kigger på det historisk korrekte cockpit, der virkelig er noget for flyfans. Til trods for at cockpittet er ret komplekst og bombemaskinen er lidt tung at håndtere, så er kontrollen utrolig let at gå til og meget nem at mestre. Manualen giver en glimrende indførsel i hvordan maskinen fungerer og hvordan man flyver den. I forhold til andre flysimulatorer, er Memphis Belle relativ let at gå til. Naturligvis kræver det man læser manualen og træner lidt, men selv begyndere kan følge med her.

Hvis man kun ejer Microsoft Flight Simulator 2004, så kan man også få lov til at flyve Memphis Belle, men det er bestemt ikke nær så underholdende, som det er i Combat Flight Simulator 3. I Flight Simulator 2004 er der ingen mulighed for at flyve bombetogter eller bemande maskinkanonerne for at skyde jagerfly ned. I stedet genskaber Memphis Belle udvidelsen til Flight Simulator 2004 den War Bonds tour som bombemaskinen fløj mellem amerikanske byer, da den vendte hjem til USA i 1943. Det er naturligvis en glimrende chance for at øve sig i at flyve en B17F bombemaskine i en meget realistisk simulator, men der er nu ikke nær så megen spænding og underholdning ved at flyve fra Washington til Chicago, som der er ved at flyve i formation ind over havneanlægget ved Kiel, mens jagerfly suser om dit fly og luftværnsilden hamrer løs omkring dig. Så hvis du ikke ejer Combat Flight Simulator 3, skal du lige overveje om Memphis Belle er investeringen værd.

Smukt modelleret

B-17F maskinen, som egentlig er den eneste nye flymodel i udvidelsen, er ganske nydelig. Den er yderst detaljeret med masser af teknisk realisme. Man kan vælge imellem forskellige logoer til sin bombemaskine, men generelt er der ikke meget at sige om grafikken. Denne udvidelse er nemlig lidt fattig på nye elementer, hvis man ellers lige ser væk fra selve B-17 maskinen og enkelte nye stykker "terræn", såsom ubådsbaser og havneanlæg.

Nye lydeffekter er der heller ikke ret mange af. Der er en brutal dyb summen når man sidder i kabinen på B-17 maskinen og der er tilfredsstillende støj fra maskinkanoner og bomberne man smider, men længere er den så heller ikke. Der er en smule intern kommunikation, men jeg kunne nu godt hav brugt en hel del mere af den slags for at give den helt rigtige stemning.

Kun for Combat Flight Simulator 3

Ejer du Combat Flight Simulator 3 er Memphis Belle absolut en investering værd. At styre den berømte bombemaskine igennem alle 25 missioner er en stor udfordring, men det er også en fantastisk oplevelse, der er både spændende og underholdende. Desværre er Memphis Belle ikke videre underholdende hvis du kun ejer Microsoft Flight Simulator 2004. Der er simpelthen ikke udfordring eller underholdning nok i at flyve en War Bonds tour. Så hvis du ønsker underholdning fra B-17 Memphis Belle, så skal du lige sørge for at du allerede ejer Combat Flight Simulator 3.

Udlånt af Just FLight.

Om Henrik Schou

Henrik Schou har skrevet om spil siden 1997, hvor han var med til at lave spil-programmet "Hi-Score" for TV-Danmark. Derfra gik det til Jubii's spilsider i 1998. Der fungerede han som skribent ind til år 2000, hvor han startede www.gamesector.dk. Siden da har han fungeret som ivrig skribent - især når der skal skrives om rollespil og strategispil og ikke mindst klassiske point-and-click adventures (hvis død han dagligt begræder).