Score: 7
Udkommer til:
Anmeldelsen dækker:

Udvikler(e):
Udgiver(e):

Den lille skærmtrold, som i starten blot var et underholdningsmoment på telefon-spils-tv, er på nye eventyr og denne gang har heksen Afskylia brugt noget af det mest nederdrægtige magi, der findes, til at fange Hugo inden i et spejl. Det er nu op til Hugo's tre børn at redde farmand ud, så han kan få Hugoline brudt ud af Afskylia's fangenskab.

Skærmtrolden er tilbage

Yep, så er det måske største danske spil-ikon tilbage i nye børne-eventyr. Hugo, som har mange herrens år på bagen, er nu stjernen i en ny titel, og denne gang har han behov for hjælp fra sine tre små troldebørn for at klare angrebet fra hans evige fjende, heksen Afskylia.

De første Hugo-spil var ekstremt simple, men der er nu kommet lidt mere kød på. Konceptet er denne gang tyvstjålet fra Crash Bandicoot, og mange elementer går igen for dem som kender til denne titel.

Afskylia har som sædvanligt udtænkt en lumsk plan, og det lykkes hende at fange Hugo inden i et magisk spejl, som bliver smadret i 3 stykker. Hugo kan kun gøre sig forhåbninger om at slippe ud igen, hvis de tre stykker samles igen, og her står Hugo's tre troldebørn til rådighed; de udvælger sig hver især et spejlstykke og går på jagt efter det.

De kære små

Børnene Rit, Rat og Rut (som på engelsk har fået de mere klingende navne Trollerit, Trollerat og Trollerut) skal styres gennem en bane hver for at finde spejldelen. Banerne er 3D-miljøer, i præcis samme stil som Crash Bandicoot, hvor man ser hovedpersonen i fuld figur lidt skråt oppefra, og kan styre rundt på banen, mens kameraet følger med. De tre troldebørn har forskellige styrker, som kan hjælpe dem igennem deres bane.

Rut er troldepigen, som kan hoppe ekstra højt. Hun kan desuden slå fra sig med en rigtig pigelussing, og både hop og slag får hun god brug for i kampen mod gangster-egerne, som besidder et spejlstykke.

Rat er den store dreng, som har en sneboldebazooka(!). Han kan ikke hoppe højt, men til gengæld kan han skyde fjenderne på afstand. Han er oppe mod en flok gnavne bævere, som har adopteret hele det romerske sociale og militære system, og kejser-bæveren har et spejlstykke som udsmykning i sit telt.

Rit er den lille ble-trold, som ikke har lært at gå endnu, men til gengæld har han god styr på sit vildsvin, som bruges som trækdyr for en sneslæde. Han kører ræs mod nogle brovtende dværge, og hvis han vinder, modtager han et spejlstykke som præmie.

For hvert spejlstykke de tre børn finder, åbnes der op for en bane i spejlverdenen, hvor Hugo selv skal forcere en række platformsbaner og forsøge at slippe ud af spejlet. Der er en bane for hvert spejlskår, dvs. tre, plus en afsluttende boss-kamp mod en spøgelsesagtig Afskylia. Kan Hugo klare hende, slipper han fri og spillet er gennemført! Tillykke!

I et forsøg på at højne genspilningsglæden er banerne fyldt med kasser, som indeholder diamanter. Hvis man samler rigtig mange (helst over 95%) af en banes diamanter, får man en ekstra bonus i form af mere liv, så Hugo kan tåle at blive ramt flere gange. Kasserne kan desuden indeholde helbreds-flasker og ekstraliv. Også de mange fjender kan smide bonusting, når de bukker under for troldenes angreb. Banernes gennemførselstid bliver også gemt, så man kan spille om at forbedre sin tid. Dette har dog ingen indflydelse på spillet, men tjener mere som konkurrence-element.

Kort og godt

Hugo og Det Afskyelige Spejl er grafisk ikke just noget mesterværk. Figurer og baggrunde er lidt ensfarvede og kedeligt flade, men de er velanimerede, og det unge publikum taget i betragtning er grafikken langt fra særlig vigtig.

Lydsiden er fin, omend også denne del er lidt sparsom. Stemmeskuespillet er præcis efter bogen, som vi alle sammen kender Hugo, så denne del er der intet at udsætte på. Stemmerne findes endda på de fire skandinaviske sprog (dansk, norsk, svensk og finsk) og engelsk.

Desuden er intro-filmene af høj kvalitet (både billed-, lyd- og indholds-mæssigt), og de fortæller tilsammen en rigtig god historie om Hugo, Afskylia og alle de andre aktører i eventyret.

Spillet er måske en kende kort for det ældre publikum (nej, hovedet på blokken: MEGET kort), men på den anden side er det beregnet på børn fra 6 år og op, og de kan givet ikke overskue en historie, som strækker sig over mange mange timer, hvorfor den korte intense spilletid er velvalgt. Sværhedsgraden er heller ikke for høj, og det spænder fra ultra-let på "Easy"-niveau til ret let på "Hard"-niveau. For børn er nomineringen dog passende.

Hugo og Det Afskyelige Spejl er et fint børnespil, som giver gode udfordringer i et nyt spilmiljø. Målgruppen er ramt temmelig godt, men man kunne måske godt ønske sig lidt længere holdbarhed end de 2-3 timer, det tager at gennemføre spillet.

Spillet distribueres i Danmark af Electronic Arts, som gerne vil hjælpe dig med at finde den nærmeste forhandler, hvis du ringer 45 28 70 00.

Om Johan Tandrup Kensler