Score: 10
Udkommer til:
Anmeldelsen dækker:

Udvikler(e):
Udgiver(e):

Blikkenslageren Mario er kaptajn på Nintendo's flagskib, og han har henrykket millioner og atter millioner af fans verden over med sine skøre eventyr og veludtænkte platforms-puzzles. Nu er Mario puttet ned i GameCube-format, men kan man stadig lave spilbare platforms-eskapader til de nymodens konsoller? Læs anmeldelsen her.

I tidernes morgen

Lad mig starte med at skrue tiden tilbage til 1996. Jeg var i København med en ven, og vi havde hørt, at den nye Nintendo 64 i importversion fra Japan kunne prøves i Gameshop/Popshop. Her må man forstå, at ægte 3D-spil, hvor man er fri til at gå lige i den retning man ønsker dengang endnu ikke eksisterede.

Verden ifølge Miyamoto

Fornemmelsen af at have total frihed til at gå præcis hvorhen på banen man lyster var ubeskrivelig. Det var springet fra 2D til 3D - virtuost udført af Shigeru Miyamoto. I alle de år siden, mens vi i seks år har ventet på en efterfølger - mærkeligt nok findes der stadig folk i spilbranchen, der tror på kvalitet frem for kvantitet - har alle de platformspil, vi har spillet været baseret på Mario 64. Om det så er Spyro the Dragon, Banjo Kazooie, Jack & Daxter eller Donkey Kong 64, så har der reelt set været tale om spil, der har Mario 64 som mere end blot inspiration. Nu er den slags selvfølgelig subjektivt, men jeg mener ikke, at Mario 64 er blevet overgået, selvom Donkey Kong kom meget, meget tæt på.

Nu sker springet fra 2D til 3D jo altså kun én gang, så Miyamoto har denne gang ikke på samme måde haft muligheden for at lave et lige så skelsættende spil. Og så alligevel... Man kan se på forskellen mellem Mario 64 og Mario Sunshine som tilsvarende forskellen på Mario 3 og Mario 4. Her var tale om de samme grundlæggende 2D gameplay, men fireren var alligevel langt foran treeren.

Spies, rejs og vær glad

Spillet begynder med, at Mario, Prinsesse Peach og hele den kvalmende kære paddehattefamilie er på vej til Isle Delfino. Efter al den ballade vi har oplevet i swamperiget, er en charterferie vel for så vidt velfortjent, men allerede ved landingen går det galt. Flyveren må nødlande på en lille ø ud for Isle Delfinos kyst, og den lille fede italienske blikkenslager, må fra første færd bruge al sin snilde for at redde prinsessen tørskoet i land. Intet vil dog lykkes! En enorm mudderblob blokerer vejen, og ingen af Marios 27 forskellige hop hjælper det mindste.

Enter FLUDD!

Når man er blevet træt af at smække sin fede ned i den brune pøl og giver sig til at udforske omgivelserne, finder man hurtigt et af spillets bærende elementer. FLUDD er en talende rygsækagtig vandkanon med adskillige funktioner i løbet af spillets mange baner. To funktioner er dog gennemgående. Nummer et er den grundlæggende vandkanon. Så snart FLUDD er monteret, vender Mario tilbage til mudderpølen, hvor FLUDD kan anvendes til at spule mudderet væk, indtil man når midten og en smattet kødædende plante rejser sig. Det er dog ikke kød, den kommer til at æde, da Mario kan sejre ved at sprøjte bæstet i munden. Efter den har fået tre ladninger dør planten, og området er renset.

FLUDDs anden gennemgående funktion giver Mario mulighed for at svæve på vandstrålen - en funktion man ikke har set siden man spillede Prinsessen i Mario 2 på NES (eller GameBoy Advance for ganske nylig). Prinsessen var alle motorisk udfordredes favorit, fordi hun var så let at spille, men frygt ej for hvorvidt Mario Sunshine vil give dig nok udfordring. Det vil det! Banerne er designet med FLUDD in mente, og desuden er der i hver verden en eller flere missioner, hvor Mario mister FLUDD, og man i bedste old-skool stil skal hoppe rundt på drejende klodser og plader, der i sære mønstre bevæger sig rundt og rundt. På disse baner er hvert lille hop potentielt fatalt.

En hub

For at vende tilbage til historien, ankommer selskabet efterhånden til Isle Delfinos hovedstad, der fungerer som en slags hub-verden - på samme måde som slottet gjorde det i Mario 64. Rundt omkring i byen findes mere eller mindre skjulte indgange til de mange baner.

Mario bliver af forskellige årsager, som jeg ikke vil spolere her, sat til at gøre hele Isle Delfino rent. Så er det jo heldigt at man har sin trofaste vandkanon. Banerne er meget forskelligartede, og selvom rengøringstemaet ofte dukker op, er det blot et af mange elementer, der gør Mario Sunshine til et fremragende spil.

Grafik & lyd

Grafisk set er spillet noget nær smukt. Grundet ferieø-temaet er der vand over alt (man skal jo kunne fylde sin FLUDD), og det er fremragende udført. I det hele taget er der glatte overflader og klare farver, hvor end man ser hen. Og bare rolig: Der er ikke flere svømmebaner, end der plejer at være, og de, der er, er faktisk ganske sjove.

Lyden er en blanding af gamle kendinge og nye melodier. Intet spektakulært, men gode solide temaer.

Kameraet

Kameraet er desværre hverken værre eller bedre end på forgængerne. Eftersom det er et Miyamoto-spil er det lidt skuffende, men man kan oftest manuelt indstille det med den gule 'C' knap.

Du ved du skal eje det!

På sin vis er det vel omsonst at skrive en anmeldelse af Mario. For hvis du ejer en GameCube, så ved du jo godt at du eje det. Men hvis du IKKE har en Gamecube så er de altså ikke dyrere, end at det er værd at købe én blot på grund af Mario Sunshine.

Selvom du får lyst til at sparke hårdt til maskinen, når du for tiende gang glider af en drejende terning for at falde ned i det store tomme intet, så er der så mange gode oplevelser i dette spil, at ingen feinschmecker kan undvære det i sin samling.

Sig du elsker Mario!

Super Mario Sunshine udgives i Danmark af Bergsala / Nintendo, som du kan kontakte på telefon 70 21 11 06.

Gamesector Anbefaler

Om Lasse Winther Wehner

Lasse Winther Wehner har været anmelder på Gamesector.dk siden 2003 og indholdsredaktør fra 2005. Han anmelder fortrinsvis spil til Xbox 360 og Xbox One - især shooter-genren og vestlige rollespil. Da Lasse har været gamer siden Game & Watch/bipbip-spillene gjorde deres indtog i firserne, ynder han at smide en historisk anekdote ind i sine anmeldelser, når han kan komme af sted med det.