Score: 5
Udkommer til:
Anmeldelsen dækker:

Udvikler(e):
Udgiver(e):

Nu er det efterhånden 2½ år siden at The Sims kom på markedet og startede en hel ny genre indenfor computerspil. Lige siden er spillet blevet ved med at sælge godt og nu har Maxis udsendt en Deluxe Edition af The Sims. Men er det værd at betale for en Deluxe Edition, der kun indeholder en enkelt udvidelse og nogle nye objekter?

The Sims for dummies

For de få, som ikke på en eller anden måde har stiftet bekendtskab med The Sims, er her en kort introduktion. Man starter med at designe personerne i en familie, også kaldet Sims, ved at vælge deres udseende og hvordan deres personlighed skal være. Her efter designer man et hjem til ens nye virtuelle familie og flytter dem ind. Spillet består her efter i at styre sin virtuelle familie gennem dels en hektisk hverdag og sociale aktiviteter med naboerne. Alle Sims har nogen grundlæggende behov som hvile, mad, underholdning et socialt liv. Disse skal tilfredsstilles, for at en Sim ikke bliver i dårligt humør eller deprimeret, hvilket kan sætte en stopper for karrieren og lede til personlig nedtur, når der ikke mere kommer penge til betale regninger for det virtuelle hjem.

Det hele er dog ikke kun sure pligter. I samme kvarter, som din Sim, bor nemlig op til otte andre Sim familier. Disse kan enten være dem, der som standard følger med spillet, eller egne Sims, som man har flyttet ind i andre huse. Disse Sims kan din Sim invitere over på besøg, måske til en hyggelig middag eller vilde drukfester - det er helt op til en selv. Naturligvis opstår der også romantiske forviklinger mellem Sims og til tider kan et spil udvikle sig til et mix mellem et reality show og et afsnit af Ricky Lake.

Som man kan læse af beskrivelsen ovenfor, er The Sims et meget åbent spil. Der er ingen "missioner" eller faste mål med spillet, ud over hvad man selv sætter. Dette giver også en masse frihed, hvor man selv bestemmer, om man går efter at få det flotteste hus med det dyreste inventar, eller måske gå efter at være venner med alle og undgå arbejde.

Svagheden i The Sims er dog, at der er utroligt stort fokus på materielle goder og at de fleste spil derfor ender med at handle om at skaffe flere og dyrere ting til sin Sims hus. Så spillet bliver hurtigt et kapløb om at nå den næste dyre materielle forbrugsgode, da den som regel er lig med en vis mængde lykke.

Deluxe Edition

Når Maxis efter mere end 2 år har valgt at udsende en speciel Deluxe Edition, forventer man noget helt specielt, men indholdet er faktisk lidt tyndt: The Sims, Livin' It Up expansion, The Sims Creator og endeligt "Ekslusivt Deluxe Indhold".

Livin' It Up var den første udvidelse til The Sims og kom allerede i august 2000. Den indeholder en masse nye objekter til spillet (flere af de før nævnte forbrugsgoder) og forskellige nye temaer til indretning, så ens hjem og Sims kan komme til at bo i middelalderen eller i det gamle Rom. Ellers ændrer Livin' It Up intet på spillet og fremstår derfor som en svag udvidelse til The Sims, når man har set hvad Maxis præsterede i senere udvidelser.

The Sims Creator er et værktøj, som kan bruges til at ændre garderobe og udseende på Sims. Dette præsenteres som et nyt værktøj, men sandheden er, at man hele tiden har kunnet downloade forskellige værktøjer til at lave disse ændringer. Det skal dog siges, at The Sims Creator værktøjet er pænt sat sammen med et godt interface. Desværre er der i manualen kun alt for lidt beskrevet om værktøjet og visse dele er svære at få ordentlige resultater ud af. Det er også skuffende, at man kun kan "male" på eksisterende figurer og ikke ændre på kropsbygning osv.

Sidste element i denne udgave er det såkaldte "Ekslusive Deluxe Indhold". Dette viser sig blot at være 50 nye beklædningsgenstande og 25 nye objekter. I betragtning af de myriader af objekter og beklædning, som allerede findes i spillet, er det simpelthen fup at bruge ordet "Eksklusivt" om dette. Fra Maxis egen hjemmeside og masser af andre rundt omkring på nettet, kan man selv i løbet af en halv times tid downloade masser af nye objekter og nyt tøj.

Hvad er ikke med

Man kan selvfølgeligt snakke i timevis om mere eller mindre urealistiske krav til features, som man forventer i en deluxe edition, men jeg synes alligevel, at man med rette kan sætte fingere på ét bestemt punkt, hvor der er mangler. I spillet har Sims simpelthen for dårlig intelligens, hvis der kommer ting i vejen for dem. Hvis en anden Sim kommer i vejen, står de ofte bare og glor dumt, samtidigt med at de glemmer hvad de var ved at foretage sig. Hvis møbler og andre genstande ikke placeres med omhu, oplever man også, at se Sims som nærmest går i ring om dem. Dette burde være rettet i en såkaldt "Deluxe Edition".

Lidt om grafik og lyd

Da der er tale om et spil som er 2½ år gammelt, kan man tydelig se, at det ikke lever op til dagens standard. Da The Sims aldrig har brugt hardware acceleration, er det specielt tydeligt at grafikken halter bagud. Inden for de rammer, der så ligger i spillet, er grafik og lyd da meget nydelige og klæder spillet pænt, men hvis man ikke kender The Sims, skal man være klar over, at det ikke er nogen "grafisk fest" man får på sin maskine.

Dommen

Hvis man allerede har The Sims er der ikke valuta for pengene i denne udgave af The Sims. Ekstra indholdet og det såkaldte deluxe indhold er simpelthen for lidt til at være pengene værd. Brug hellere pengene på en af de gode udvidelser til The Sims, eller et de spil som efterligner konceptet.

Ejer man endnu ikke The Sims og brænder for at komme til at spille det, kan "Deluxe Edition" godt anbefales, selvom det virker drøjt at betalte fuld pris for et spil og en udvidelse, som er mere end 2 år gamle.

Spillet distribueres i Danmark af Electronic Arts, som gerne vil hjælpe dig med at finde den nærmeste forhandler, hvis du ringer 45 28 70 00.

Om Søren Busch Knudsen