Score: 8
Udkommer til:
Anmeldelsen dækker:

Udvikler(e):

Man tager en splinterny konsol, som har sat nye standarder for medie-hype. Så tilfører man et fodboldspil fra verdens absolut største leverandør af sportsspil, og lader det hele koge, mens medier og sportsidioter verden over er ved at varme op til årets største fodboldbegivenhed. Det kan næsten ikke gå galt.. eller kan det? GameSectors redaktion har beslaglagt det nye FIFA World Cup 2002 til Xbox, for at se om vi virkelig skal sidde og se live fodbold klokken om morgenen, eller om alle de store kampe i stedet kan afgøres i eet stort redaktionelt fodboldbattle på Xbox'en.

Spøgelset fra fortiden
Principielt var jeg indædt fodboldmodstander lige indtil Kickoff udkom til min Amiga engang sidst i 80'erne. Her så jeg for alvor lyset: nu kunne jeg i ensom majestæt more mig med lidt bold, uden at risikere buksevand, hestebid og olferter i det store frikvarter, hvis jeg kiksede et straffespark. Kickoff havde fart, spænding, og man blev hverken svedig eller ildelugtende af det!

Siden er store fodboldspil kommet til. Jeg erindrer for eksempel det dengang lamslående flotte og imponerende ISS Pro, der udkom til Nintendo 64'eren i dennes tidlige ungdom. Nu sidder jeg så med FIFA 2002 World Cup, og allerede efter introvideoen stinker hele stuen af kvalitet og licenceret product-placement. Videoen veksler mellem diverse in-game grafikscener, og symfoniorkestrets indspilninger af soundtracket. ja, tankerne ledes næsten hen på en Hollywood spillefilm.

Kontrol(ler)freak?

Vel ankommet til hovedmenuen, går turen til options. Hrmp!, ingen mulighed for selv at konfigurere tasterne. Øv, jeg må over i den medfølgende booklet for at finde ud af hvad der er op og ned. FIFA 2002 World Cup tilbyder stort set alt hvad vi er vant til fra fodboldsspil: Man kan tackle pænt, mindre pænt, aflevere fladt, aflevere højt, skyde på mål og sprinte. Ikke meget nyt her. Derudover er den en glimrende feature til hurtigt at drible bolden mellem flere spillere, nemlig hvor højre analoge stick styrer hvordan den spiller, som modtager bolden, omgående skal spille den videre. Nemt og intuitivt. Det er lige til at gå til hvis du har spillet Fifa 2002, men det var vel næsten underforstået.

Der er mulighed for at skrue bolden, fingere et skud for at snyde modstanderen, ja stort set alt hvad hjertet begærer. Desværre kan man ikke kontrollere spillernes fingre (hvilket man VIRKELIG mangler når, der skal kommunikeres med dommeren, hehe), men ellers fungerer alt upåklageligt. Man kan endda jonglere med bolden ved hjælp af diverse blærede comboer - når altså man er tilstrækkeligt foran i en kamp, da det selvsagt er en smule risikabelt med disse julelege.

Venskabelig kamp

Desværre er der ingen mulighed for at spille en tutorial-kamp, så man i ro og mag kan blive fortrolig med knapperne, og ikke mindst den for os alle ret nye (og store!) Xbox controller. Eneste mulighed er at lade sværhedsgraden blive stående på Beginner, og så ellers kaste sig ud i en venskabskamp mellem 2 hold efter eget valg. Under indmarchen åbner Xboxen så småt op for godtposen og viser hvad den kan. Spillerne er meget pænt detaljerede, selvom ikke alle led er føjet så naturtro sammen, at man tror det er Eurosport. Men det ser nu ganske fornuftigt ud. Masser af pomp og pragt, dog uden at nationalhymnen kan genkendes.

Endelig går kampen i gang.. og det er . sandt og sige - lidt langsomt. Spillerne tøffer stille og roligt rundt. Lidt for stille efter min mening, så jeg går en tur i options og sætter hastigheden op på "fastest". Det hjælper, dog ikke dramatisk meget.

Feelet er dog, på trods af tempoet, helt ok. Bolden klistrer måske en anelse for meget til spilleren, men det er så afgjort en smagssag. Det tager nogen tid at vænne sig til hvilke knapper gør hvad, den slags tilvænning er jo stærkt individuel og for mit vedkommende kan jeg med sikkerhed sige, at det skyldes Xboxens controller endnu ikke helt har fundet fast bopæl i mine hænder.

Nogle er mere lige end andre

En rigtig fed ting er indførelsen af "stjernespillere". Normalt er den spiller du styrer markeret - men er det en stjernespiller, der har bolden, markeres han med en lille stjerne og så er der mulighed for ekstra finter og ikke mindst nogle knaldhårde spark på mål. Alle os der i gymnastiktimerne fik balle af fodboldtræneren og blev sendt over for at spille rundbold med pigerne, fordi vi fumlede for meget med fodbolden, ved at vi ikke alle er lige gode til bold - men i FIFA 2002 World Cup betyder det, at du har muligheden for at være holdets stjernespiller engang imellem, og det er bare en lækker feature.

Skulle man være heldig at score et mål, enten med en stjernespiller eller en almindelig dødelig, åbnes for nogle næsten berusende sejrsmomenter. Fyrværkeri, pøblens hyldest, det er der alt sammen.

Til gengæld er der også nogle af spilhistoriens mest dødssyge kommentatorer! Jaja, det er set (hørt) før og jeg siger det hver gang "nu kan det ikke blive værre" - men det kunne det altså. Speakerne i FIFA World Cup er uden sammenligning de værste af slagsen nogensinde. Dobbelt suk. Publikums reaktioner er derimod okay, de jubler og buh'er på næsten de rigtige tidspunkter, og det er med til at intensivere spilfornemmelsen.

Et andet surt opstød skal sendes til grafikmotoren; når man scorer, kampen ophører, eller en anden milepæl indtræffer, ja så fryser grafikken i ca ½ sekund. Det er næsten ikke generende, men som anmelder må jeg rive i resterne af min hårpragt, over at det anno 2002 ikke kan lade sig gøre at lave et 100% flydende gameplay på markedets nyeste konsol.

Manager med mere

Begiver man sig ud i selve World Cup'en er der naturligvis mulighed for at fedte med holdopstillinger, spilformationer med mere. Alt sammen set før, hverken værre eller bedre. Men når det kommer til bundlinien, spilglæden, gameplayet, kald det hvad du vil - ja så er der underholdning i FIFA 2002 World Cup. Ingen tvivl om det. Især (og som altid) hvis man er mere end én spiller, er der for alvor mulighed for at piske en stemning op foran husalteret. Så hvis du ikke agter at sidde i de små morgentimer for at se fodbold live fra Korea og Japan, og du altså har en Xbox og 600 spir, som du ikke ved hvad du skal stille op med, jamen, så er der da afgjort gode timers boldunderholdning i FIFA 2002 World Cup.

Spillet distribueres i Danmark af Electronic Arts, som gerne vil hjælpe dig med at finde den nærmeste forhandler hvis du ringer 45 83 55 50.

Gamesector Anbefaler

Om Henrik Schou

Henrik Schou har skrevet om spil siden 1997, hvor han var med til at lave spil-programmet "Hi-Score" for TV-Danmark. Derfra gik det til Jubii's spilsider i 1998. Der fungerede han som skribent ind til år 2000, hvor han startede www.gamesector.dk. Siden da har han fungeret som ivrig skribent - især når der skal skrives om rollespil og strategispil og ikke mindst klassiske point-and-click adventures (hvis død han dagligt begræder).