Kick Off 2002

Score: 6
Udkommer til:
Anmeldelsen dækker:

Udvikler(e):

Endelig kom spillet, som denne anmelder har ligget vågen om natten og tænkt på i alt for lang tid! Spillet er kreeret af Steve Screech i samarbejde med en masse entusiastiske fans af den oprindelige Kick Off-serie, der dominerede genren tilbage fra slutningen af 80'erne og begyndelsen af 90'erne. Den gang ledte Kick Off-serien til at fodbold på computeren blev forandret for altid! Kan Kick Off 2002 leve op til de høje forventninger?

Udviklingen af Kick Off 2002

Som det fremgår af artiklen "Spillet der ikke ville dø: Ultimate Kick-Off", der blev lagt på GameSector onsdag d. 9. maj 2001 (og som du kan læse HER) står Kick Off 2002 for noget unikt inden for nutidens spiludvikling. En spiludvikler med en passion for sit gamle spil, møder tilfældigt via internettet helt almindelige fans af spillet, og sød programmering opstår. I udviklingsprocessen har fans fået lov til direkte at påvirke spillets udvikling fra start til slut. Og hvad er næsten endnu mere unikt i dagens verden - spillet blev udviklet på grund af lyst til og en oprindelig kærlighed til spillet i sig selv, ikke for profit, hvilket prisen på de blot 149 kr for PC versionen er et sandt bevis på! Vi kniber en tåre! Ridderlighed er stadig at finde i spilbranchen.

De "mange" muligheder

Det første, der slår én, hvis man har været så heldig, at spille de oprindelige spil på for eksempel sin Amiga er, at der er tilføjet en lang række indstillingsmuligheder. Fra den første menu-screen får man indtryk af, at der er sket noget siden sidst. Man kan spille et verdensmesterskab, lave sin egen liga, øve sig og så videre. En af de rigtigt sjove muligheder er at lave sine egne hold fra bunden af, hvilket flere allerede har gjort. Disse hold er derfor er at finde på nettet. Det giver selvfølgelig også mulighed for, at samle kammeraterne fra serie 4 holdet og spille mod Barcelona.

Ud for hver spiller i team editoren findes otte forskellige egenskaber, som man kan fordele maks 300 point på, og hver egenskab (eller stat om man vil), kan højest få tildelt 99 point. Dog er der i Kick Off 2002 indført et stjernespiller koncept, som tillader at een af holdets spillere kan få 400 point fordelt på sine stats. Manualen har forslag til hvilke positioner, som for eksempel center back og defensiv midtbane, der skal have hvilke høje stats, men man er frit stillet. Hvis man er i tvivl om hvad stats'ene betyder, er det bare at slå op i manualen, hvor det står tydeligt forklaret. Desuden tillader team editoren, at man laver sine egne spilledragter, vælger sine slagsange og størrelsen på sit stadion, hvilket dog kun påvirker antallet af de viste tilskuere på tribunerne, da der ikke er et økonomisk element med i spillet.

En anden indstillingsmulighed er banerne, som kan variere fra standard til meget mudrede, hvilket påvirker hvor hurtig og hvor langt bolden bevæger sig over græsset. Det kan give morsomme resultater, at spille på mudrede baner, hvis man har vænnet sig til standard eller våde baner. Spillerne bliver naturligvis også påvirkede alt efter banens tilstand, og bliver hurtigere udmattede hvis banen er svær at løbe på.

Man har flere forskellige formationer, at vælge imellem, for eksempel de traditionelle 4-4-2, 5-3-2 eller mere kuriøse som 3-5-2. Her skal man dog blot vide, at hvis man ændrer sit holds standard formation, er det nødvendigt at kontrollere spillernes placering på banen, da der sagtens kan komme til at stå en midtbane-spiller som sidste mand ved en ændring. Men nok om mulighederne. Hvordan er spillet?

Single Player

Det kræver øvelse! Kick Off 2002 er rigtig, rigtigt svært for den uøvede. Det gøres ikke lettere af, at denne anmelder brugte keyboard, som gør det stort set umuligt at lave en ordentlig skrue på bolden. Jeg kan kun anbefale, at man starter med at spille på den langsomste hastighed, og med begynder-bold kontrol slået til - ellers bliver oplevelsen een lang frustration i begyndelsen.

Selve kampene består af to halvlege af fem minutter, hvilket er standard-indstillingen, som dog kan ændres. Det er lang tid i Kick Off, da spillet er arkade præget, hvilket vil sige fuld fart frem hele tiden. Der er gang i den fra første fløjt, og man skal ikke slappe for meget af. Det her er simpelt, effektivt fodbold. Efter de første mange nederlag begynder man at lære af sine fejl, og man forstår betydningen af ens spilleres placering, hvilket den lille radar i øverste højre hjørne hjælper en med at holde styr på.

Man oplever suset ved at spille VM, man ærgrer sig gul og blå ved at tabe til Sverige og frydes når Brasilien får bank 2-1 i en tæt kamp. Jo, det er underholdende - ingen tvivl om det!

Grafikken og lyd

Lad det være sagt med det samme - spiller du kun fodboldspil på grund af den grafisk imponerende stil nogen af disse har, er det nok ikke Kick Off 2002 du skal investere i. Grafikken er i 3D, men dette kommer egentlig kun til udtryk, når man ser et replay, hvor man via et lille panel har mulighed for at svæve rundt omkring og komme tæt på de steder man måtte ønske at studere nærmere. Fint nok! Men selve spillet foregår i et vertikalt "fugleperspektiv" hvor kendinge af de gamle 2D-spil umiddelbart vil føle sig hjemme. Grunden til dette valg er dels et ønske om at bevare det gamle udtryk - dog alligevel grafisk opdateret - dels fremme arkade-stilen i gameplayet, hvor man har brug for et godt overblik. Det er med andre ord ikke på grafiksiden at Kick Off 2002 udmærker sig som noget helt fantastisk. Grafikken gør det den skal, hverken mere eller mindre. Nogen vil måske finde den grinagtig, men grafikken har ikke været i højsædet i denne produktion. Det har spilbarheden (for en gangs skyld!)

En af de mere kuriøse indstillingsmuligheder på lydsiden, er muligheden for at ligge egne .wav filer ind, således at man, når man for eksempel scorer et mål, kan høre sin virkelige klubs slagsang, sin yndlingssang, fornærmelser eller lign. Ganske fornøjeligt, og noget man garanteret kan få en masse sjov ud af i multiplayer. Ellers er lyden også blot "tilstrækkelig" og ikke prangende. Du finder ikke kommentatorer, der ævler de samme ord om og om igen, kun lyden af en bold, der bliver hamret afsted, publikum og dommeren. Der er dog lidt musik i de forskellige menuer, men lad bare det ligge, for få melodier værd at lytte til og musikken kan heldigvis fjernes.

Det nødvendige udstyr for et godt spil

Joystick, joystick og atter joystick. En ting er at fumle med sit tastatur, når man spiller fodbold på sin PC. Noget ganske andet er, når man får lov til rigtigt at udfolde sig med et formålstjenesteligt joystick. I den forbindelse har udviklerne fra ANCO anbefalet et græsk produceret og gennemtestet (i Kick Off 2002 sammenhæng) PC joystick. Man kan desuden bestille et sådanne fra Steve Screech selv, hvis man lige tjekker KOA´s hjemmesides forum, hvor der findes en bestillingsguide. Undertegnede har ikke haft mulighed for at teste spillet med et, da en snusfornuftig redaktør på trods af højlydte protester fra undertegnede gjorde det klart, at 95% af alle dem der køber Kick Off 2002, alligevel ville spille det via deres keyboard - hvilket jo er ganske rigtigt. Så denne anmeldelse er baseret på erfaringerne med tastaturet.

Alligevel vil jeg vove pelsen og antage, baseret på spiltests af hardcore Kick Off fans med joysticks, at for at få fuld fornøjelse af spillet, bør man investere i en eller andet form for joystick. Har man beholdt sine gamle Amiga-joysticks, kan jeg kun på det kraftigste anbefale, at man enten bygger eller køber en adapter, som gør det muligt, at benytte disse på sin PC, for på den måde at få det rigtige nostalgiske "feel" med spillet, der blot kræver et en-knaps joystick for at være tilfreds. Jeg selv går efter adapteren, som bestilles snarest, så jeg kan få banket kammeraterne i et ordentligt slag Kick Off.

Små problemer

Et lille problem er tacklingerne i spillet. Laver man en tackling med en spiller, er det kun yderst sjældent, at man blot får bolden fra en modspiller. Istedet fældes han på det groveste, og et gult kort er ofte resultatet. Det er meget svært at time sine tacklinger præcist, hvilket dog godt kan være et spørgsmål om øvelse. For at afhjælpe denne irriterende konstatering, kan man under regel-indstillingerne fjerne "professionelle tacklinger", som gør dommerne lidt mere tolerante.

En anden ting, der går hen og bliver småirriterende, er den jubel som efterfølger et mål. Selve jubel-scenen finder jeg for lang, men man kan dog, hvis det er ens eget hold der har scoret, afbryde den med et tryk på tastaturet. I samme stil er udskiftningen. Det tager aaaaalt for lang tid i et ellers hurtigt spil, og da AI'en ynder ofte at udskifte, bliver det tit et irritationsmoment.

Spillet mangler også en mulighed for at gemme de indstillinger, som man har valgt fra gang til gang. Så i stedet for blot at starte et nyt spil, skal man ind og ændre indstillingerne igen og igen. AI'en er et andet problem. Man kan godt føle, at ens medspillere bliver til modspillere, da deres reaktioner og løbemønstre er baseret på boldens placering. For eksempel hvis bolden kommer til at befinde sig midt mellem to spilleres "område", oplever man, at de har svært ved at bestemme sig for hvem, der skal tage bolden. Det bliver som at se Lyngby spille en kamp i superligaen; med tøvende, langsomme og ubeslutsomme spillere.

Men det største problem, som jeg finder i spillet, er målmændene, der ofte kan lade selv de mest simple bolde passere forbi og ind i netmaskerne (indsæt eventuelt selv en vits om Lyngby her). Især diagonale bolde, og bolde fra lang afstand, der ikke burde være et problem, kan ofte gå ind. Der er flere sådanne små "bugs", men de skulle alle blive rettet i den nærmeste fremtid, hvor en patch version 1.3 udgives.

Konklusion

Karakteren ville helt sikkert stige, hvis jeg havde haft joystick. Kick Off 2002 er bestemt et køb værd, især hvis man nød forgængerne, og til 149 kroner er det en skam ikke at eje det, hvis man er til fodbold. Det er underholdende, men også præget af små fejl. Hvis man mest er til FIFA og har en kort lunte med hensyn til indlæringstid, bør man nok holde sig langt væk.

Lad ikke den noget lunkne karakter skræmme dig væk. Kick Off 2002 er en lidt speciel størrelse for de lidt ældre fans af fodboldgenren, der er villige til at se bort fra lyd og grafik. Gameplayet er ikke voldsomt dybt og dine muligheder for, at manipulere og styre holder er få i forhold til mange nye fodboldspil. Men tænk på nostalgien og prisen før du afviser spillet helt.

Spillet distribueres herhjemme af K.E. Media, der med glæde oplyser nærmeste forhandler på 89 44 22 33.

Om Jon F. Heibæk