Magix Video Deluxe

Score: 9
Udkommer til:
Anmeldelsen dækker:

Udvikler(e):
Udgiver(e):

Det er morgen på savannen. Neandertaleren vågner, rejser sig, og begiver sig ned til vandhullet. Her møder han en sabeltiger, som han med nød og næppe undslipper. På vej hjem til stenhulen kigger han længselsfuldt efter en flok gnuer, som han desværre ikke har redskaber til at jage og fange. Vel ankommet til den mørke hule sætter han sig ned ved sine 2 VHS maskiner, og begynder at redigere videostumper fra sidste års sommerferie. Sådan var det engang. Heldigvis er menneskeheden nået langt siden da, ikke mindst nu hvor gode, billige grafikkort og programmer som Magix Video Deluxe gør digital videoredigering til en leg.

Bange anelser

Da redaktøren stak mig æske med Magix Video Deluxe, måtte jeg lige stå og tygge lidt på ordet Magix. hmmm. Ringer det ikke en klokke? Nåjo, det er jo dem der laver en masse semi-proffe tools til PC, og som markedsfører deres produktserier bl.a. på kanaler som MTV. Reklamerne er pinligere end de værste Kinderæg- og Werther's Echte-reklamer, men jeg har i nogen tid interesseret mig lidt for digital videoredigering, så jeg satsede alt på eet bræt og installerede programmet.

Mellem to verdener

Gennem mit arbejde er jeg så usandsynlig heldig at have adgang til en arbejdsstation hvor det professionelle redigeringsprogram Adobe After Effects er installeret. Dette har resulteret i mange sene aftentimer, som er gået med at digitalisere og sammenklippe mine totalt interessante ferieoptagelser fra Bornholm '96, samt diverse festlige optagelser af kanariefuglen i action.

After Effects prises af kloge hoveder som meget bedre end anerkendte produkter såsom Adobe Premiere. Faktum er, at det er alt alt for avanceret for høker-producere som mig. Da jeg for nyligt installerede Windows XP, fik jeg øjnene op for hvad enkel og nem videoredigering er, da jeg opdagede det medfølgende Windows Movie Maker.

Hvad der tog mig 1 uges slidsomme aftener at lære i After Effects, tog mig under 1 time at lære i Movie Maker. Udstyret med et billigt grabberkort til min hjemme-PC redigerede jeg lystigt mine små videofilm. Efter nogle dages brug blev Movie Maker dog lidt klaustrofobisk: det er nemt, men også begrænset. Ikke så mange effekter, eksportmuligheder, indstillinger osv.

Her kommer Magix Video Deluxe så ridende ind fra solopgangen.

Det tog mig sådan cirka en aften at lære de funktioner jeg skulle bruge, SAMT at redigere det samme materiale som tog mig 5 lange aftener med After Effects!

Nemt, bekvemt

Video Deluxe ser ud som alle andre redigeringsprogrammer. Det er måske lidt kedeligt - på den anden side er det intuitivt, og har man slåsset lidt med andre lignende programmer føler man sig straks hjemme.

Skærmen er 3-delt: Et panel til at vise video, et panel med aktiver (dvs. videostumper skilte effekter m.v.), og for neden en tidslinie hvor aktiverne placeres i forhold til hinanden.

Som almindeligt rutineret bruger af Windows-programmer, var det første jeg gjorde at gå op i Windows-menuen, for at se hvilke muligheder Video Deluxe tilbyder. Her blev jeg skuffet, der er stort set ingen options er (i hvert fald i forhold til programmer som Adobe Photoshop, Microsoft Word og andre "store" programmer). Men forklaringen er simpelthen: det meste foregår vha. Drag-and-Drop, eller ved at klikke direkte på de objekter der skal manipuleres.

Elementært, kære Watson

Lad os prøve med et eksempel: to klip skal sættes sammen med en fræk effekt som overgang. Først browses videostumperne frem i panelet med aktiver (som faktisk bare er en fil-explorer der rummer dine diske og drev). Første stump dragges ned i første videospor. Andet klip dragges ned i tredje spor. Under Video Deluxe' eget katalog findes diverse effekter. Markeres en effekt kører et lille eksempel i videopanelet (dejligt brugervenligt, så behøver man ikke at huske på de mere eller mindre besynderlige navne som "Quantize" og "Contour"). En passende effekt trækkes ned i spor to, og en sammenkobling er skabt. Effekten foreslår selv hvor lang tid overgangen skal vare, men det kan naturligvis stilles på efterfølgende.

Herefter skal indslaget jo på nettet, selvfølgelig skal hele verden kunne se hvordan Piphans og Pipgrete lystigt snurrer rundt på deres pind. Dette giver et af de få, sjældne besøg til menuerne: op i filer, og ned i Export Arrangement. Her er et herligt udvalg af de populæreste formater, personligt anbefaler jeg Windows Media Export, den giver efter min erfaring mest smæk for skillingen i forholdende filstørrelse til videokvalitet.

Herefter er der ikke bare mulighed for at oprette en FTP forbindelse så videoen nemt kan blive publiceret på din www-server, men der er også mulighed for at sende videoen direkte som mail.

(Næsten) alt er godt

Det er et hårdt job at være anmelder, og finder man ikke noget at brokke sig over er en fyring u-undgåelig. Derfor vil jeg brokke mig over følgende: MPG1 eksporten er ret sær, Video Deluxe insisterer på at gemme en række enkeltfiler i stedet for én sammenhængende MPG1 fil. Generelt er det også lykkedes mig at bringe Video Deluxe i knæ, og en gang imellem dør programmet pludseligt. Men hånden på hjertet: bortset fra Minesweeper har jeg aldrig hørt om Windows-programmer som ikke omkommer fra tid til anden.

Lidt ærgerligt er det også, at hvis du vil eksportere video til MPG2 (formatet for DVD film), skal du købe en tillægspakke. Her hvor DVD-brændere formentlig snart kommer ned i et prisleje hvor dødelige kan være med, ville det være helt kodylt at kunne eksportere Pippernes eskapader direkte (forudsat man har et program til at kreere en DVD Video disc, brænde osv.) Men ok, udvidelsesmuligheden er der, og det er da meget rart.

Videosnedkerens ABC

Inden jeg gik i gang med Video Deluxe, var jeg ingen professionel videoproducer. Det er jeg stadig ikke. Undervejs har jeg dog fået et par erfaringer, som jeg i al ydmyghed gerne bringer videre:

a) Det er sjovt at redigere de videoklip der følger med Video Deluxe, men det er bare så meget skæggere at redigere sine egne videoer. Derfor er det en god ide at investere i et grabberkort. Der findes mange, så det gælder om at finde et der passer til ens eget behov og ikke mindst pengepung. Hvis du har mulighed for det, så få et der også har video UD, så dine små genialiteter spilles over på et VHS-bånd og vises for den undrende familie ved festlige lejligheder (det vil de jo stensikkert sætte pris på...) Sørg for guds skyld at læse bagpå pakken om et evt kort kan køre på din maskine og din Windowsversion.
b) Flotte effekter får man hurtigt nok af; selv om det skaber jubel under redigeringen bliver det færdige resultat hurtigt en enkeltbillet til køresygeforeningens årlige sammenkomst. Vis mådehold, og husk at det ikke er al video som bliver bedre af at blive snurret rundt, vredet og inverteret i farverne.
c) 3 ting der er vigtige for den lille videoproducer: harddiskplads, harddiskplads, og endeligt harddiskplads. Hvis du køber Video Deluxe lørdag eftermiddag, og efter endt installation har 10 megabyte fri, ja så er der pludseligt pokkers længe til det bliver mandag morgen og butikkerne åbner så du kan købe dig en ekstra harddisk.

Dette var nogen af mine egne, bitre erfaringer, som du frit kan springe op og falde ned på.

Slutteksten

Hvad enten du er videoamatør, webmaster, eller bare all-round PC-nørd, så er videoredigering på PC nu lettere end nogen sinde før. Hvad der for bare få år siden kun var muligt i mørke redigerings-lokaler hos giganter som DR og TV2, er nu muligt i dit studenterkammer eller soveværelse bare ved hjælp af en videooptager, et grabberkort og dit personlige elektronikalter.

Et er sikkert, mine lange vinteraftener er nu beslaglagt til at redigere en halv-snaldret faster Elly ud af den ferievideo fra Rhodos i '91, indsætte mig selv i passende sekvenser i Terminator 2, ja, mulighederne er uanede - kun harddiskstørrelser sætter begrænsningerne.

Vi sender et anerkendende nik i retningen af Magix, og de pinlige reklamer er (næsten) tilgivet.

Magix Video Deluxe koster omkring 500,- og distribueres af K. E. Media, som med glæde er behjælpelige med at oplyse nærmeste forhandler på tlf. 89 44 22 33.

Gamesector Anbefaler

Om Henrik Schou

Henrik Schou har skrevet om spil siden 1997, hvor han var med til at lave spil-programmet "Hi-Score" for TV-Danmark. Derfra gik det til Jubii's spilsider i 1998. Der fungerede han som skribent ind til år 2000, hvor han startede www.gamesector.dk. Siden da har han fungeret som ivrig skribent - især når der skal skrives om rollespil og strategispil og ikke mindst klassiske point-and-click adventures (hvis død han dagligt begræder).