Score: 9
Udkommer til:
Anmeldelsen dækker:

Udvikler(e):
Udgiver(e):

Danske Savannah må siges at være de små computerspillere og forældrenes bedste ven. De har en lang række danske børnespil på samvittigheden, blandt andet de roste Belinni spil Spøgelse med Forkølelse og Skeletter med Kasketter. Nu er Savannah så igen release aktuelle med et nyt Bille og Trille spil, der denne gang er taget med alle vennerne fra børnehaven på skovtur, og fantasien.den er naturligvis med.

Slip fantasien løs
I Helt ude i skoven møder vi igen de to livlige tvillinger Bille og Trille, som tidligere har været med i Savannah spillet "Da Fantasien Slap Løs" (valgs som årets børnespil). Denne gang er tvillingerne taget på skovtur med børnehaven, og fantasien, som blev introduceret i det forrige spil, er naturligvis også med og gør turen helt speciel. Helt ude i skoven er et spil for børn fra 3 til 6 år, der er opbygget som de fleste børnespil efterhånden er. Det betyder at spillet ikke han nogen reel handling, som der skal følges med i, men at spillet er centreret omkring en 11-12 minispil eller aktiviteter, som barnet frit kan vælge imellem.

Spillet styres fra børnehavens lille skovtursplads i skoven. Herfra kan man ved at trykke på forskellige områder på skærmen bevæge sig til et af 6 områder, hvorfra man kan spille minispil, eller deltage i andre aktiviteter. Hver af områderne har deres eget tema og flere steder er der en sang, der relaterer sig til områdets tema (der naturligvis har noget med skoven og årstider at gøre). Både på skovturspladsen og i de 6 "underområder" er der en vis grad af interaktivitet, hvilket betyder at barnet der spiller, kan klikke forskellige steder på skærmen, hvilket frembringer en lille morsom effekt, eller får personen der klikkes på til at snakke. Det er desuden muligt at klikke på fantasien (i form af et fabeldyr i hjørnet af skærmen). Når dette sker bruger Bille og Trille deres fantasi og det sted man befinder sig, forvandles til et helt andet sted i deres fantasi, hvilket også åbner op for flere minispil. På den måde kommer antallet af interaktive skærme op omkring 15.

De små spil er naturligvis Helt ude i skovens kerne. Der er som sagt en 11-12 stykker, og flere af dem skal man lede lidt efter. Der er aktiviteter, som et simpelt lille tegneprogram (man også kan printe fra) og 3 forskellige små spil, hvor barnet kan flytte rundt på objekter på skærmen og f.eks. møblere et rum eller bygge en hule i et træ. Dertil kommer blandt andet et Hugo lignende spil, hvor du skal finde igennem en skov om natten, et kapløb, hvor du skal undgå at falde over forhindringer og en række andre korte, men ganske fornuftigt designede minispil. De fleste af spillene og aktiviteterne er ganske kortvarige, men flere af dem giver mulighed for multiplayer, så to børn kan spille mod hinanden samtidig, hvilket forlænger spillets levetid og appel. Desuden er de fleste minispil baseret på aktiviteter som de fleste børnehavebørn vil have meget let ved at forstå og identificere sig med.

Hey.Timm Vladimir!

Selvom det nok ikke er noget som børn i målgruppen ligger synderligt mærke til, så er både Puk Scharbau og Timm Vladimir med til at ligge stemme til spillet (det er Aud Wilken for resten også). Stemmerne er professionelt indtalt, sangene er melodiske, med for børn underholdende tekster, og lige tilpas i længde (sangteksterne er at finde i manualen) og lydsporet virker generelt ganske godt. Grafikken er holdt i en form for sjov fortegnet 2D, der til trods for at den til tider virker en smule simpel, faktisk passer meget godt til spillet. Det minder mest om noget fra en tegneserie eller en børnebog, og det må siges at ramme pladask midt i målgruppens interesser.

Spillet kører direkte fra cd´en, så barnet selv kan starte det og spille, uden at der skal installeres filer på harddisken (som de fleste der har børn sikkert ved gerne ender i alle de forkerte mapper). Desuden er der lavet en lille pædagogisk genistreg i forbindelse med kontrollen af de spil, der ikke styres med musen. Der er farvede klistermærker med i pakken til at sætte på tastaturet, så børnene kan se hvilke knapper de skal bruge ved at genkende farverne. Det er især brugbart i multiplayer, da den ene spille skal bruge tre bogstaver til at styre med mens den anden bruger piletasterne. Det gør at selv meget små børn uden den store computererfaring kan være med. Der er enkelte andre små godter med, blandt andet en screensaver og muligheden for at høre sangene fra spillet i en almindelig cdafspiller.

Harmløs underholdning

Bille og Trille Helt ude i skoven er underholdning, men så heller ikke mere. Der er stort set ingen af spillene, der fremtræder som edutainment (altså små spil der for eksempel lærer barnet at regne eller stave). Det gør naturligvis ikke noget at man ikke lærer at regne eller stave mens man spiller, for børn har vel også ret til spil der er ren underholdning. Og underholdning er der masser af i Helt ude i skoven.

Flere af minispillene kan justere sig selv efter barnets egenskaber, så spillet bliver sværere, hvis barnet er god, mens det bliver lettere hvis barnet taber. Desuden er spillet så pædagogisk opbygget at barnet selv kan navigere det og udforske de forskellige områder, uden af man behøves at sidde ved siden af og hjælpe til. Spillenes tema spænder bredt, så der burde være noget for alle børn, drenge som piger, i målgruppen. Men man skal nok ikke være ret meget over 6 år før man vil finde nogle af spillene en kende for lette.

Alt i alt er Bille og Trille Helt ude i skoven et solidt børnespil. Det er ikke nær så flot som Hugo spillene, men til gengæld er der flere minispil at lege med, et væld af aktiviteter og sange, som der ikke er at finde i Hugo spillene. Det kunne have været rart med lidt mere interaktivitet og liv på skærmbillederne, men det er virkelig i småtingsafdelingen. Så i stedet for at købe lørdagsslik eller en videofilm med hjem til ungerne i weekenden, så prøv med et danskproduceret spil, der virkelig er noget for børn.

For at få oplyst nærmeste forhandler er de velkommen til at kontakte Nordic Softsales tlf: 70 20 58 59.

Gamesector Anbefaler

Om Henrik Schou

Henrik Schou har skrevet om spil siden 1997, hvor han var med til at lave spil-programmet "Hi-Score" for TV-Danmark. Derfra gik det til Jubii's spilsider i 1998. Der fungerede han som skribent ind til år 2000, hvor han startede www.gamesector.dk. Siden da har han fungeret som ivrig skribent - især når der skal skrives om rollespil og strategispil og ikke mindst klassiske point-and-click adventures (hvis død han dagligt begræder).