LMA Manager 2001

Score: 8
Udkommer til:
Anmeldelsen dækker:

Udvikler(e):
Udgiver(e):

Der er vist ingen tvivl om at Codemasters LMA Manager til Playstation var et af de bedste, hvis ikke det bedste, managerspil nogensinde lavet til konsollen. Nu er de så på vej med næste spil i serien, der har fået titlen LMA Manager 2001, og gennem velgennemtænkt design formår Codemasters faktisk at forbedre spillets gameplay.

Det ligger i kontrollen.
LMA Manager byder på klassisk manager gameplay, som man kender det fra Player Manager eller Championship Manager spillene. Det betyder masser af tal, statistikker, formkurver, budgetter og fodboldsnak nok til at gøre hele Onsides ekspertpanel rundtossede. Spillets database indeholder over 300 stadions, forskellige hold fra 32 lande (der er naturligvis fokus på den engelske liga), men mest imponerende er en spiller database med 8000 spillere. Så som du sikkert har gennemskuet er LMA Manager 2001 kun for de virkelige fodbold tossede. Men hvis du virkelig er fodbold eller manager fan, så er spillet til gengæld også det bedste manager spil, du kan støve op til Playstation, ja måske overhovedet.

Udover de klassiske gøremål, som at styre spiller køb og salg, træning, holdopstilling og taktik, skal du også sidde og holde øje med din klubs økonomi. Hvor du i de fleste andre manager spil, blandt andet det første LMA Manager, kun havde et samlet budget at styre, er økonomien i LMA Manager 2001 blevet mere kompleks og realistisk. Og pengene skal ikke kun gå til træning, læger til spillerne og spillerlønninger, du har også kontrol over dit stadion, og udbygningen af dette. Der er også blevet pillet ved selve taktikdelen siden det første LMA Manager spil. Der er nu betydelige flere muligheder og færdige opstillinger at vælge imellem, og det giver dig en betydelig større frihed end du havde i det første spil. Netop manglen på opstillinger og taktikker var et punkt der blev skarpt kritiseret i LMA manager.

Alt dette, fra holdopstilling til træning i dødboldsituationer, foregår via et hav af menuer. Her kunne man frygte at en Playstation controller ikke ville give de bedste navigationsmuligheder, men det er faktisk lige omvendt.

Kontrollen i LMA Manager 2001 har en stor del af æren for at spillet er så godt som det er. Ved genial brug af samtlige knapper på controllere, inklusiv de fire skulderknapper, kan du hurtigt hoppe fra menu til menu og have en finger med i alt fra træning til nye sponsoraftaler. Hvis du ikke selv føler at du har tid til det hele, eller at du hellere vil koncentrere dig om enkelte elementer i spillet, kan du udpege assistenter, der kan håndtere noget af arbejdet, som for eksempel spillertræning.

Oser af kvalitet.

Du kan vælge enten at spille en hel karriere som manager for et hold, eller du kan vælge bestemte kortere scenarier, hvor du har bestemte mål at arbejde imod. Men lige meget hvad du vælger kan du ikke undgå at blive overvældet af LMA Manager 2001´s detaljerigdom og de mange muligheder spillet præsenterer dig for. Det er sandt at masser af detaljer, statistikker og muligheder nærmest er at finde i alle managerspil i dag, men i LMA Manager 2001 virker det usædvanligt godt stillet op og velovervejet. Netop muligheden for at pille ved næsten alle faktorer og virkelig føle at det er muligt at lave en langsigtet plan, er en af de helt store styrker ved LMA Manager 2001, for selvom der er masser af lave, bliver det aldrig til frustrerende micromanagment.

Grafikken i menuerne er nogenlunde. Den blæser ikke nogen omkuld, især ikke under kampene, hvor du ser lidt klodsede animationer af spillernes bevægelser på banen. Det er ikke særlig kønt, men det virker efter hensigten. Generelt er alle menuer veldesignede, lette at overskue og hurtige at navigere. Der er kun meget få steder, hvor kontrollen kan drille, hvilket især sker når du skal bruge "sliding bars" til at justere ting med. Men det er virkelig i småtingsafdelingen.

Solidt gameplay

Der er enkelte situationer hvor jeg har oplevet at den kunstige intelligens kikser og klubber pludselig af ukendte årsager sætter en stjernespiller på porten med et free transfer, men ellers er der ikke meget at anklage LMA Manager 2001 for. Spillet har masser af variation, masser af muligheder og nok fodboldstof til at holde de fleste fodboldinteresserede fanget i ugevis. Spillets solide og gennemtænkte gameplay er bestemt lige så godt som managerspil til Pc.

Det er naturligvis underforstået at et spil som LMA Manager 2001 ikke er for hvem som helst. Det kræver en sund interesse i planlægning, både på kort og lang sigt og naturligvis også en mere end fornuftig interesse i fodbold. Så hvis du længe har skelet misundeligt til Championship Manager til Pc, behøves du ikke vente længere, for LMA manager 2001 er et spil som timerne bare suser af sted med.

Tak til Stereo Studiet, Aalborg.

Gamesector Anbefaler

Om Henrik Schou

Henrik Schou har skrevet om spil siden 1997, hvor han var med til at lave spil-programmet "Hi-Score" for TV-Danmark. Derfra gik det til Jubii's spilsider i 1998. Der fungerede han som skribent ind til år 2000, hvor han startede www.gamesector.dk. Siden da har han fungeret som ivrig skribent - især når der skal skrives om rollespil og strategispil og ikke mindst klassiske point-and-click adventures (hvis død han dagligt begræder).